Urmăriți-ne pe Facebook

 Programul Stagiunii Corale „Paul Constantinescu”

Newsletter ANCR

Suntem afiliați la

Corul "Nicolae Bogdan" din Sighisoara, un nou membru în ANCoRom

Salutăm cu căldură Corul mixt de amatori "Nicolae Bogdan" din Sighișoara, cel mai recent membru înscris în Asociația Națională Corală din România, organizația care din 1990 a reușit să adune în cercul său artistic 150 de ansambluri corale din România, dar și câteva formații din Moldova si Ungaria. Din luna februarie a acestui an, mai nou înființatul cor de pe meleaguri ardelenești, condus cu dăruire de prof. Anda Elisabeta Moldovan, a decis să facă frumosul pas de a se alătura familiei noastre generoase.

Corul “Nicolae Bogdan” a luat fiintă mai întâi ca un cor făra un nume propriu, în urma dizolvării Corului de Cameră al Casei de Cultură Sighișoara. În noiembrie 2005, un nucleu de 6 persoane iubitoare de muzică şi loiale dirijorului prof. Nicolae Bogdan, au decis, impulsonați de îndemnul distinsului muzician, să constituie un nou cor. Timp de o lună au căutat noi membrii şi piese pentru un repertoriu inedit, care să includă doar prelucrări folclorice din Transilvania. A urmat o muncă asiduă pentru însuşirea repertoriului, pentru omogenizarea vocilor, pentru acomodarea cu stilul dirijoral al îndrăgitului profesor.


Repertoriul de colinde din zona Ardealului a fost bine primit de public. În mod neaşteptat dirijorul corului s-a stins din viaţă. Persoanele din cor au hotărat ca unul dintre membri, doamna Elisabeta Anda Moldovan, ucenic sârguincios al domnului profesor Nicolae Bogdan, să preia conducerea dirijorală, îndemnand-o să ducă mai departe visul maestrului. Şi pentru că numele lui nu trebuia dat uitarii au decis în unanimitate să numeasca corul „Nicolae Bogdan”. O parte din piesele noului repertoriului fuseseră selectate de el dar nu intraseră în lucru. Aşa ca ele au fost incluse în program, bine pregătite şi prezentate cu diverse ocazii în concerte şi recitaluri alături de alte coruri sighişorene sau chiar alături de mari artişti cum este Felicia Filip, orchestra Operei din Braşov şi dirijorul Ciprian Teodoraşcu.


Până acum, formația a susţinut concerte şi recitaluri în Sighişoara, Făgăraş, Bucureşti, iar în iunie 2011 a participat la Festivalul de Muzică Ortodoxă din Pomorie, Bulgaria. Din luna noiembrie 2011 a început o colaborare cu Corala Sfânta Elena din Bucureşti. Între 13-18 decembrie 2012 corul a susţinut concerte în Aosta şi Rivoli, Italia. Perioada 22-26 august 2013 a fost marcată de participarea la Festivalul Coral din Ohrid, Macedonia, la secţiunea de prelucrări folclorice şi secţiunea de muzică pop.
 

În prezent corul număra 20 de membrii şi se constituie în Asociaţia Grup Coral „Nicolae Bogdan”. Repertoriul cuprinde prelucrari folclorice, colinde populare, piese din repertoriul internaţional, piese religioase şi altele.

nicolaebogdanchoir.wordpress.com/