Urmăriți-ne pe Facebook

 Programul Stagiunii Corale „Paul Constantinescu”

Newsletter ANCR

Suntem afiliați la

OMAGIU FELICIEI DONCEANU

Mă numesc Maria Simion și am fost membră ANCR ca dirijor împreună cu corul bisericesc de amatori ,,Bâlea Boar,, până în Noiembrie 2021 până m-am retras de la conducerea sa din motive de lipsa săntății.

Pe vremea tinereții - când îmi desfășuram, în București, activitatea de artist interpret în dublă ipostază de flautistă și soprană, cântând muzică de cameră și creația universală și cea a compozitorilor români contemporani – am colaborat mult cu Felicia Donceanu a cărei muzică mă încâta. I-am interpretat ,,Tatăl Nostru,,  solo voce cu un clopoțel, în Germania – Iunie 1990 – în primă audiție absolută. I-am cântat lieduri; ,, Mai sunt încă roze,,  (voce pe versuri de Macedonsky împreună cu o amplă formație instrumentală camerală); ,,Ponti Euxini Clepsydra,, (soprană, harpă, oboi-corn englez, clarinet, percuție) pe versuri de Ovidiu Nasso. Am înregistrat-o în radio; ,,Testamentul,, pe versuri de Ienăchiță Văcărescu (voce, harpă, voloncel).

Pensionându-mă din Orchestra Operei Române am plecat în Ardeal unde am înființat Corul (despre care am amintit) și am continuat colaborarea cu Felicia Donceanu cerându-i lucrări corale de muzică sacră: O Ave Marie – românească, otodoxă și a scris INVOCARE pe care – cu toate imensele dificultăți – am reușit să o cântăm cu un Cor de amatori. Oamenii mei au iubit această Rugăciune muzicală către Maica Domnului și au cântat-o mulți ani. Datorită faptului că i-a plăcut Feliciei înseși cum i-am realizat-o, ea, personal, ne-a înscris în ANCR în anul 1999. Apoi  tot la rugămintea mea, a scris ,, Numai Iubirea,, pe textul Sf. Apostol Pavel, pe care am reușit să o realizăm cu și mai mare efort.  Doama Felicia ne-a oferit și, Tatăl Nostru,, scris coral pe tema inițială ce o cântasem eu solo. Este o culme a dificultăților nu numai pentru cor ci și pentru dirijor, dar de o frumusețe copleșitoare. I-am interpretat și ,,Colinde Coline,, o superbă căntare corală de Crăciun.

Din păcate aceste minunății nu sunt menționate – în dosarul creației ei – individual ci la grămadă: ,,Coruri,,  Păcat! Sunt capodopere.

Îmi lipsesc convorbirile telefonice cu ea. Chiar înainte de a muri am sunat-o și avea o voce tonică, vioaie. Nu îmi venea să cred că după câteva zile s-a stins.

Dumnezeu să o odihnească și să o fericească în Raiul celor plini de har.

Maria Simion