Urmăriți-ne pe Facebook

 Programul Stagiunii Corale „Paul Constantinescu”

Newsletter ANCR

Suntem afiliați la

Festivalul Internațional de Interpretare Corală „I.D.Chirescu”

Sâmbătă, 11.12.2021, la Cernavodă, în Biserica Sf. Împărați Constantin și Elena se va desfășura ,în condițiile mai puțin prielnice ale pandemiei, ediția cu numărul 40 a Festivalul Internațional de Interpretare Corală „I.D.Chirescu”. Organizatori: Primăria,Consiliul Local și Casa de Cultură din orașul amintit.
 
Vor participa 7 formații corale din Cernavodă, Călărași, Ploiești, Brăila, Topoloveni, Brașov și Constanța printre acestea ,pentru prima data la acest Festival, Cvintetul Vocal ”Anatoly” și deasemenea este invitat un Juriu de Onoare alcătuit din personalități ale vieții muzicale românești.
 
Succes participanților și felicitări organizatorilor care mențin continuitatea unei vechi tradiții corale românești.

 

 

În ziua de 11 decembrie 2021, orașul Cernavodă a îmbrăcat haine de sărbătoare, pentru a cinsti 40 de ani de existență a unui festival înscris în cartea de onoare a muzicii românești, ce poartă numele fiului născut în pitorescul oraș de la Dunăre: Ioan D. Chirescu.

Prima  ediție a Festivalului, a avut loc în 22 noiembrie 1981, la Medgidia, la un an de la dispariția muzicianului, la inițiativa compozitorului Dragoș Alexandrescu (un alt fiu al Dobrogei), în Sala de  spectacole a Casei de Cultură (orașul Cernavoda neavând condiții pentru desfășurarea unui asemenea eveniment).  Festivalul a fost organizat de Casa de Creație a județului Constanța, un aport deosebit aducându-l profesorul Theodor Rădulescu. Au participat șapte coruri dobrogene: Corul Vox Maris dirijat de Boris Cobasnian,

Corul I. D. Chirescu din Cernavodă dirijat de Eliade Buciuc, Corul Pontica dirijat de Sabin Nicolaină și grupuri vocale dirijate de prof. Dem. Diaconescu și prof. Emanoil Frusinescu. În anul 1982, ediția a II-a a fost organizată tot la Medgidia, cu participarea a opt formații corale.

Începând cu anul 1983, Festivalul a fost organizat la Cernavodă și la Constanța, cu o singură excepție - anul 1989, când festivalul nu a mai avut loc.

Ediții cu totul speciale au avut loc în anii 1987 și 1988, când dirijorul Boris Cobasnian (un bun cunoscător al mișcării corale) s-a implicat în organizarea Festivalului, propunând organizatorilor invitarea formațiilor corale de elită, care să evolueze în Sala de concerte Sergiu Celibidache  a Liceului de Artă din  Constanța. În anul 1991, Festivalul s-a  defășurat  la Negru Vodă și Constanța. Din 1992, Festivalul a avut loc  la Cernavodă, între 1993-1995   organizându-se câte un concert la Constanța.

Anul acesta, Festivalul aniversar  a avut loc la  Biserica  Sfinții Împărați Constantin și Elena. În juriul de onoare au făcut parte personalități muzicale: conf. univ. dr. Ciprian Țuțu - dirijor al Corului Național Radio, Bülent Halvași - conferențiar univ. dr. la Universitatea Atatürk Marmara, dirijor al Corului de Tineret al T.R.T. Istanbul, Î.P.S. Teodosie – Arhiepiscop al Tomisului, Ion Pelearcă – compozitor, dirijor, Laura Mânzat – compozitor, realizator la postul Radio România Muzical,  Theodor Vladimir Rădulescu – maestru de studii la Centrul Cultural Județean Teodor T. Burada, dirijor, membru fondator al Festivalului Internațional de Interpretare Corală I.D. Chirescu, Daniela Roxana Gibescu doctor, etnomuzicolog și producător muzical la compania de înregistrări ELECTRECORD București, prof. Valeria Ionescu- Președintele Corului Nicolae Oancea al Casei Corpului Didactic București, prof. Alina Pârvulescu - secretar general al Asociației Naționale Corale din România; prof. Tănase Garciu – dirijor de orchestră la Colegiul Național de Arte Regina Maria din Constanța.

Organizatorii Festivalului: Primăria, Consiliul Local, Casa de Cultură din Cernavodă s-au implicat ca de fiecare dată, în organizarea Festivalului  chiar și  în condițiile speciale de pandemie. Anul trecut,  Festivalul s-a desfășurat on line, iar anul acesta,  fiind o ediție jubiliară,  a avut loc o  ediție mai restrânsă, cu participarea a numai șase formații care au evoluat la Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena: Corul de Cameră  I.D. Chirescu al Casei de Cultură din Cernavodă, dirijor Manuel Vasile Bălănică, Corul de Cameră Camerata Danubi al Centrului Județean de Cultură și Creație Călărași, dirijor Diana Vieru  Burlescu, Corul de Cameră Muzicor – Ploiești, dirijor Cornel Mutu, Corul Mixt Trison al Școlii Populare de Arte Vespasian Lungu – Brăila, dirijori Marcica și Ștefan Lupu, Corala bărbăteasca D.G.Kiriac din Pitești, dirijor Silviu Deaconescu, Cvintetul Vocal Anatoly al Operei din Brașov

Înființată în urmă cu 127 de ani, corala I.D. Chirescu are o activitate susținută în țară și în străinătate. Sub conducerea tânărului dirijor Manuel Vasile Bălănică, corala cunoaște un nou suflu, fiind prezentă la numeroase competiții naționale și internaționale. În Festival  a interpretat: Fata de păstor – Theodor Teodorescu, E mariposa – Frank Davelaar, Bogoroditse Devo – Serghei Rahmaninov, Iată vin colindatori – aranj. Tiberiu Brediceanu, Mărire-ntru cele nalte – Nicolae Lungu, După datini colindăm – Alexandru Pașcanu, Legănelul lui Iisus – Valentin Teodorian, Cântec de Crăciun – Gheorghe Budiș.

Corul I. D.Chirescu - Cernavodă

Corul Camerata Danubi din Călărași, dirijat din anul 2004 de Diana Vieru Burlescu,  a prezentat lucrările: Noi suntem români - aranj. cor mixt   Ion Pelearcă, Unde-i dorul, sunt și eu  - Gheorghe Oprea, La Vitleem colo-n jos...  -  prelucrare de Nicolae Lungu, Ziurel de ziuă,  Săltați câmpuri și livezi - prelucrare Alexandru Pașcanu, Ziua să-ți dea luminile, Domnuleț și Domn din Cer, După datini colindăm - Alexandru Pașcanu.

Formația Muzicor, înființată în urmă cu 6 ani, dirijată de Cornel Mutu a interpretat: Ce pace solemnă  de Wiliam Doane, Ce frumos va fi în cer! de Ioan Chismorie, Dimineața lui Craciunu' Ziurel de zi - de Tiberiu Brediceanu, S-a născut Mesia- melodie populară germană, Vă bucurati! de G.F.Händel, Plugușorul de Maxim Vasiliu, Rondo popular- armonizare Lucian Mireșteanu, Mari mome- melodie populara bulgarească.

Corul mixt Trison, condus de 25 de ani de profesorii Marcica Lupu și Ștefan Lupu,  participant fidel al Festivalului,  în ediția jubiliară a prezentat:  Cântec și joc din Maramureș de  Dan-Mihai Goia, Bordeiașul de Mircea Neagu, Să ne veselim oleacă de Constantin Arvinte, După datini colindăm de Alexandru Pașcanu, Sara bun-a lui Crăciun de Nicu Moldoveanu, Plecarea Magilor de Dimitru Georgescu Kiriac, Noi plecăm să colindăm și Slobozi-ne gazdă-n casă de Ioan Popa, Noi în seara de Crăciun de Ioan Brie, Doamne, ocrotește pe Români de Ion Pelearcă.

Corala bărbătească D.G. Kiriac din Pitești  a interpretat: Bună sara gazd’aleasă, Gazde mari,  nu mai dormiți de Tiberiu Brediceanu, Floricica și M-o trimis mama la capre de Francisc Hubic, Deschideți mari ai cerului porți de Cr. W. Gluck,  Galbenă gutuie de Nica Zaharia, Cantique de Noël de Adolphe Adam, soliști Daniela Hodojeu și Sorin Nițu.

Cvintetul Anatoly, funcționează din anul 2017, sub patronajul Operei din Brașov. Cei cinci componenți dau proba măiestriei și profesionalismului în competiții naționale și internaționale.

În anul 2014, au  obținut succese remarcabile: Marele Premiu și Trofeul la Concursul Coral Internațional A ruginit frunza din vii de la Chișinău – Republica Moldova, Vicecampioni la Concursul Coral Internațional de la Tolossa – Spania, finaliști la emisiunea concurs Românii au talent. În anul 2016, au obținut Marela Premiu la Concursul Cu noi este Dumnezeu de la Orăștie.

În cadrul Festivalului, a avut loc și un recital inedit de muzică folk, cuprinzând  colinde interepretate de teologul  Florin Popa.

Orașul Cernavodă a demonstrat că flacăra muzicii corale poate rămâne aprinsă și în condiții vitrege, datorită străduinței unor oameni care își cinstesc valorile și care așa cum am afirmat de mai multe ori,  se implică de fiecare dată cu sufletul.

Asociația Națională Corală a oferit organizatorilor  diplome în semn de prețuire și mulțumire, cu ocazia acestui eveniment jubiliar.

Fie ca muzica corală să dăinuie pentru a uni și înnobila inimile atât ale  interpreților cât și ale  iubitorilor de artă!

 

Prof. univ. dr. Mariana Popescu