Urmăriți-ne pe Facebook

 Programul Stagiunii Corale „Paul Constantinescu”

Newsletter ANCR

Suntem afiliați la

Corul Catedralei "Sf. Iosif" din București

Luni, 9 martie 2020, ora 18:00 la Universitatea Națională de Muzică din București - sala George Enescu

Corul mixt al Catedralei Sf. Iosif a avut mereu o contribuţie specială atât la viaţa Parohiei Catedralei, cât şi la reuşita concertelor organizate aici, fiind deosebit de apreciat în lumea muzicală a Bucureştiului şi nu numai.

Cu o îndelungată tradiţie, Corul Catedralei a fost condus de dirijori străluciţi, printre care s-au aflat Laurenz Müller-Lee, Iosif Paschill, Andreas Porfetye şi Marcel Octav Costea.

Corul Catedralei ”Sf.Iosif” din București a fost preluat în luna noiembrie a anului 2019 de către dirijorul Andrei Stănculescu. Este unul dintre puținele coruri dedicate muzicii religioase culte, cu un repertoriu occidental, partea specială constând în faptul că într-o țară ortodoxă cu o tradiție bizantină bine conturată, corul reușește să facă legătura dintre cele două culturi și biserici. Corul a beneficiat de o deschidere specială din partea Bisericii Catolice, care a primit în interiorul ei acte artistice separate de slujbele propriu-zise, astfel spațiul sacru devine locul unde un public divers poate să se întâlnească cu diferite forme estetice și culturale.

Succesul actual al acestui cor, nu ar fi fost posibil fără entuziasmul și dăruirea dirijorului Andrei Stănculescu, el însuși compozitor și interpret de muzică corală, deci un fin înțelegător al fenomenului. Atenția lui vie și interesul pentru muzica corală, capacitatea de a aduna în jurul său voci inedite și echilibrate în interiorul partidelor, talentul în a armoniza cele patru elemente constitutive unui cor, au făcut posibil împlinirea unui deziderat pe care astăzi îl numim Corul Catedralei ”Sf.Iosif”. Corul nu a fost făcut numai spre mulțumirea interpreților, ci mai ales a enoriașilor care nu sunt neapărat cunoscători fini ai muzicii, ci simpli credincioși. În urma experienței acumulate și a succesului recunoscut de însuși Papa Francisc în cadrul vizitei făcute în data de 31 mai 2019 la București, când corul a luat parte la slujba ținută de însuși capul bisericii catolice, el și-a depășit condiția inițială de cor de biserică, putând să evolueze în oricare spațiu alocat actului artistic, astfel corul capătă mobilitate putând să însuflețească orice spațiu creștin sau profan.

Cu o activitate de doi ani, în formula actuală, Corul Catedralei ”Sf.Iosif” din București, dirijat de Andrei Stănculescu, este un ansamblu coral profesionist, alcătuit din studenți și absolvenți ai Universității Naționale de Muzică din București, implicat activ în viața corală bucureșteană. În prezent corul este înscris în Asociația Națională Corală din România, urmând să susțină concerte atât în București, cât și în țară.

Corul a avut onoarea de a cânta la slujba papală, cu ocazia venirii Sanctității Sale Papa Francisc în România, primind decorația Crucea Arhiepiscopală, iar în luna decembrie a anului trecut a susținut un concert în care s-a cântat în primă audiție muzicală în România Oratoriul de Crăciun de Camille Saint-Saëns. În data de 11 ianuarie, la Catedrala Sf.Iosif a avut loc un eveniment important la care a luat parte și corul, acela al Sf. Liturghii de inaugurare a slujirii episcopale a noului mitropolit al Arhidiecezei romano-catolice de București, mons. Aurel Percă.

Repertoriul corului include lucrări din perioada Renașterii europene, muzică liturgică, muzică bizantină, bijuterii ale muzicii clasice universal și românești, tradiționalele colinde, compoziții contemporane și lucrări vocal-instrumentale.