Urmăriți-ne pe Facebook

 Programul Stagiunii Corale „Paul Constantinescu”

Newsletter ANCR

Suntem afiliați la

Festivalul Internațional de Interpretare Corală ”I.D.Chirescu”,ediția a-XLI-a, CERNAVODĂ, 19-20 noiembrie 2022

Cernavodă,în antichitate Axiopolis,este orașul dobrogean ce a găzduit ,ca în fiecare an începând din 1981,Festivalul de Interpretare Corală ce poartă numele ”I.D.Chirescu” un nume emblematic al vieții muzicale românești- compozitor,dirijor și profesor,născut în 1889 în orașul  de la Dunăre.

19 și 20 noiembrie 2022 au fost zilele Festivalului Internațional de Interpretare Corală”I.D.Chirescu” ce au prilejuit întâlnirea publicului cu cei aproximativ 300 de coriști care au oferit recitaluri cu muzică corală românească și universală; în prima zi piese laice ,în Sala Casei de Cultură din localitate iar a doua zi, lucrări din repertoriul religios în Biserica Sf. Împărați Constantin și Elena din Cernavodă.

Înainte de a vă prezenta formațiile și repertoriile cu care au încântat audiența doresc să remarc două evenimente ce au marcat această a -41- a ediție. Destinul maestrului Voicu Enăchescu- fondator și dirijor timp de 49 de ani al apreciatului Cor de Cameră

Preludiu”din București a făcut ca viața sa pamânteană să se sfârșească în dimineața zilei de 19 noiembrie 2022. Muzica a fost cea care a încărcat momentele dedicate memoriei sale, muzica a fost cea care a urmat după momentele de reculegere ,muzica a fost cea care,printre lacrimi,i-a fost oferită Maestrului Voicu Enăchescu ca ofrandă și aplauze binemeritate.

Al doilea eveniment  ce a marcat ediția 2022 a Festivalului de Interpretare Corală de la Cernavodă a fost o lansare de carte.”Prietenie ce nu se va stinge,cred,niciodată” este titlul unui mic volum semnat de compozitorul și profesorul Ion Pelearcă care descriind anii de prietenie cu I.D.Chirescu oferă multe date,unele inedite,despre acest patriarh al artei corale românești. Intenția autorului a fost ca tinerii și cei care nu-l cunosc pe Ioan D.Chirescu să o poată face citind cartea.

Formațiile corale participante:

  • Corul de Cameră ”Pastorala” din Focșani, fondat cu peste patru decenii în urmă de actualul dirijor Dumitru Săndulachi, a interpretat creații semnate de I.D.Chirescu,Dan Mihai Goia, J.Brahms și St. Andronic.  
  • Tot din Vrancea a venit Corul Mixt ”Șt.Andronic ”din comuna Vulturu ,dirijat de Dumitru Săndulachi. Au prezentat un cântec indonezian și lucrări de Timotei Popovici, Augustin Bena și Tudor Jarda.
  • Orașul Cernavodă a fost reprezentat de Corul de Cameră ”I.D.Chirescu‘‘. Tânărul și talentatul dirijor Manuel Vasile Bălănică duce mai departe cu profesionalism tradiția de 128 de ani a acestui cor.Au prezentat piese laice de: Pierre Attaignant,Gavriil Musicescu,Ioan.D.Chirescu,Nic.Oancea,Tudor Jarda și Victor C.Johnson. În impunătoarea Biserică Sf.Împărați Constantin și Elena ,cu o bună acustică,au interpretat piese de Efthimiadis,Dimitri Bortneanski,Benone Burtescu,I.G.Comănești și Marius Cuteanu.
  • De la Roma,Italia a venit Corul feminin ”Arpeggio” condus de Simona Moldoveanu,cor inființat in 2014.Cele cinci voci bine cizelate au interpretat in versiuni pentru două sau trei voci piese semnate de Gh.Schelletti,C.Arvinte, Pretorian Vlaiculescu,I.D.Chirescu și Francesco Landini.Repertoriul religios a cuprins o Suită de colinde de Achim Stoia și lucrari de Ioan D. Chirescu, Nic.Lungu și Cesar Frank.
  • Asociația ”Muzicor”condusă de Mutu Cornel a reprezentat orașul Ploiești și a interpretat pe scena Casei de Cultură din Cernavodă un Potpuriu folcloric ,Hora cu strigături și piese de Dobri Hristov și Sabin Păutza.
  • Din Argeș a fost prezent Corul ”Pr. Ion Ionescu” din Topoloveni, condus de Daniel Vlad cel care menține formația mixtă pe coordonatele calitative ale unei tradiții vechi de mai bine de 100 de ani. Au fost aplaudați pentru prelucrări de cântece populare românești și lucrări de Ion Pelearcă și Gheorghe Danga.
  • Înființat în 1995, Corul Mixt ”Plai Întorsurean” din orașul  Întorsura Buzăului a reprezentat judetul Covasna. La pupitrul său dirijoral,pe scena Festivalului, a fost tânăra Muntean Maria care a prezentat un colaj cu prelucrări de folclor și creații semnate de: Tudor Jarda,Ian Faunzinger,Lucian Nireșteanu și Ioan D.Chirescu.Repertoriul religios a fost alcătuit din lucrari de: Nicu Moldoveanu,Mariana și Gelu Onțanu,Mihai Cuteanu și Gh.Cucu.
  • A fost prezent și Corul de Cameră ”Ars Nova” din Pitești, un cor mixt cu o istorie longevivă,de peste cinci decenii. La Cernavodă formația argeșană a fost dirijată de profesorul Titi Radu.Au fost aplaudați pentru interpretarea unor lucrări de:Augustin Bena,Constantin Arvinte,O.Farres și Frank Davelaar.
  • Corul”Emanuel”al Bisericii Parcul Domenii-Cașin,din București condus din 2021 de prof.dr.Emanuel Pecingină a evoluat in cadrul Festivalului Coral de la Cernavodă propunând publicului un repertoriu ce a cuprins lucrări de: Gavriil Musicescu,Marin Constantin,Ioan D.Chirescu,D.G.Kiriac,Gh.Danga și Nicolae Lungu.
  • Cei 26 de preoți din Fetești,jud.Ialomița alcătuind Corala Bărbătească ”Sf. Apostol Andrei”, împreună cu dirijorul lor ,Pr.Ioan –Adrian Clinciu au primit îndelungi aplauze pentru sensibilitatea cu care au interpretat lucrări de: Nicolae Lungu,PaulConstantinescu și Lodovico da Viadana precum și cunoscute piese din repertoriul religios românesc  și din cel clasic rusesc.
  • Corul de Cameră ”Paul Constantinescu”din Ploiești - o corală cu vechime dar și cu o discontinuă existență- și-a reluat activitatea în 2017 iar la Festivalul de la Cernavodă, împreună cu dirijorul Cristian Boldorea au prezentat lucrări de: Gavriil Musicescu,Ioan.D.Chirescu și Teodor Teodorescu.
  • De la Brăila a venit Corul Mixt ”Trison” condus de Maricica și Ștefan Lupu.Au fost aplaudați pentru lucrări de: Constantin Drăgușin,I.Ghika-Comămești,C.Porumbescu,Gavriil Musicescu precum și pentru sonoritatea camerală dominată de o gestica dirijorală precisă.
  • În recital au evoluat două formații corale profesioniste din elita artei interpretative românesti: Corala Bărbătească Ortodoxă ”Armonia” din Constanța ,dirijată de Ion Iulian Dumitru cu colinde și lucrări  românești laice și religioase  și Corul de Cameră

”Preludiu” din București condus de tânărul Andrei Stănculescu,cu piese din Renaștere și lucrări universale și românrști de secol XX. De remarcat faptul că formația bucureșteană se află  în an jubiliar-50 de ani de existență continuă.Felicitări și mult succes pe mai departe!

Ansamblurile corale participante la Festivalul Internațional de Interpretare Corală”I.D.Chirescu” de la Cernavodă ,ediția 2022 au fost atent analizate, în cele două zile, de următoarele personalități invitate:

  • Grigore Cudalbu-Președinte onorific al Juriului, compozitor,Conf.univ.la UNMB,Doctor în științe muzicale,Vicepreședinte al Asociației Naționale Corale din România
  • Î.P.S.Teodosie - Arhiepiscop al Tomisului, prof.univ.Doctor în teologie,Prorector al Univ.Ovidius din Constanța
  • Alina Pârvulescu – Profesor,Secretar General al Asociației Naționale Corale din România
  • Valeria Ionescu – Profesor,Dirijor,Președintele Corului ”Nic.Oancea” din București
  • Liliana Pispiris – Fondator și Secretar General al Fundației ” Madrigal-Marin Constantin, București
  • Laura Mânzat – Jurnalist, Compozitor,Realizator  la Radio România Muzical,București
  • Daniela Roxana Gibescu – Doctor,Etnomuzicolog și Producător la Compania de înregistrări ”Electrecord” București
  • Ioan Pelearcă – Compozitor, Prof.de Muzică, Muzicolog
  • Bulent Halvasi – Conf.univ.Lector la Facultatea ”Ataturk”din cadrul Universității”Marmara”.Dirijor al Corului Polifonic de Tineret al Televiziunii Turce din Istanbul
  • Theodor Vladimir Rădulescu – Maestru de studii la Centrul Cultural Județean ”Theodor T.Burada”,dirijor și  membru fondator al Festiv. Internașional de Interpretarea Corală”I.D.Chirescu”
  • Tănase Garciu – Violonist,Profesor de canto clasic și dirijor al Orchestrei Colegiului Național de Arte”Regina Maria” din Constanța
  • Ismet Arici – Prof.univ.Doctor la Facultatea de Arte”Ataturk” din cadrul Universității”Marmara” din Istanbul,Turcia

Un palmares bogat în ediția 2022 a Festivalului Coral de la Cernavodă: -au participat coruri de amatori,doua formații profesioniste în recital,au evoluat dirijori cu o îndelungată experiență de scenă dar și tineri entuziaști – unii dintre ei cu reale posibilități dirijorale, a fost prezentat un repertoriu de concert consistent dar care ,uneori a depășit posibilitățile formațiilor. Prezentarea scenică din punct de vedere estetic și disciplinar a fost mai bună decât în celelalte ediții .Felicitări tuturor!

Toată această manifestare corală de mari dimensiuni Festivalul Internațional de Interpretare Corală ”I.D.Chirescu”,ediția 2022,nu ar fi fost posibilă fără deosebitele eforturi ale celor trei  organizatori :Primăria Orașului CernavodăConsiliul Local și Casa de Cultură ”I.D.Chirescu” din localitate.Directorul Festivalului a fost Dl.Colonel Constantin Grăjdeanu, consilier pe proiecte culturale al Primăriei orașului Cernavodă și membru al Coralei ”I.D.Chirescu”, domnia sa având alături o echipă foarte activă ,de adevărate gazde.S-a consumat multă muncă și s-au făcut eforturi considerabile fizice,materiale și financiare dar toate au fost dominate de dorința de a cinsti memoria  muzicianului Ioan Dimitrie Chirescu prin cântul coral și de a menține această tradiție corală veche ,la noi la români ,de peste două secole.Mulțumim orașului Cernavodă!

”Lerui doamne,ler” –un refren de la finalul acestui Festival îmi stăruie în minte și mă determină să propun un legământ moral adresat tuturor iubitorilor muzicii corale.....parafrazând titlul unui  cunoscut colind de Alexandru Pașcanu scriu....”După datini...cântăm și....colindăm”

Mult succes în ediția 2023 a Festivalului Internațional de Interpretare Corală”I.D.Chirescu”de la Cernavodă!

Liliana Pispiris