Urmăriți-ne pe Facebook

 Programul Stagiunii Corale „Paul Constantinescu”

Newsletter ANCR

Suntem afiliați la

Concertul Coralei "NICOLAE LUNGU" a Patriarhiei Române

Corala catedralei Patriarhiei Române îşi află originile în însuşi începutul fragil al coralisticii româneşti din Muntenia. Domnitorul Alexandru Ghica va aduce de la Silistra pe Arhimandritul Visarion, preot rus, cunoscător al notaţiei pe portativ, dar şi al limbii ruse şi române; acesta va alcătui primul cor la Bucureşti, în 1836. Era un cor bărbătesc, format din ostaşi, de aceea se va numi Corul cântăreţilor Ştabului Oştirii. Deşi funcţiona la Curtea Veche (Biserica Sfântul Anton), unde, credem că făceau repetiţiile, corul bărbătesc alcătuit de Arhimandritul Visarion era solicitat în dese rânduri să cânte la Mitropolie în Duminici şi sărbători.

O perioadă înfloritoare a corului Catedralei Mitropolitane este cea între 1912-1932, când la conducerea dirijorală s-a aflat Gheorghe Cucu, o personalitate incontestabilă a muzicii corale laice şi bisericeşti.

Sfârşitul anului 1947 marchează începutul unei noi epoci artistice în viaţa coralei Catedralei, cea mai fructuoasă şi mai îndelungată marcată de personalitatea profesorului Nicolae Lungu (1947-1985). A urmat apoi la conducerea coralei Patriarhale părintele Constantin Drăguşin, doctor în Teologie, absolvent al Conservatorului de muzică din Bucureşti, profesor, dirijor şi compozitor. Urmând liniei trasate de profesorul Nicolae Lungu, părintele Constantin Drăguşin şi-a apropiat la rândul său mai mulţi discipoli între care preot lector dr. Stelian Ionaşcu (dirijor secund din 1993 si actualul dirijor al coralei din 2008).

Repertoriul Coralei Patriarhiei este vast, preponderent religios şi liturgic, din paleta largă componistică – de la piese clasice la cele contemporane – fiind riguros selectate  partiturile care se încadrează cu demnitate în spaţiul liturgic al Catedralei Patriarhale.

Program:

  1. Rugăciunea inimii - P. Constantinescu.
  2. De frumusețea fecioriei - P. Constantinescu
  3. Auzi, Doamne, glasul meu - D. G. Kiriac
  4. Te slăvesc, pe Tine - Pascal Bentoiu
  5. Lumina lină - Florian Costea
  6. Invocații - Vinicius Grefiens
  7. Cu noi este Dumnezeu - D. G. Kiriac
  8. În mormânt, Viață - Paul Constantinescu

Dirijori:

Pr. Stelian Ionașcu, 
Arhid. Constantin Răzvan Ștefan,
Luminița Guțanu Stoian,
Florian Costea 

Solistă: Ramona Nicolau