Urmăriți-ne pe Facebook

 Programul Stagiunii Corale „Paul Constantinescu”

Newsletter ANCR

Suntem afiliați la

Corala Appassionato, pe podiumul Festivalului ”Ohrid Choir”

În perioada 22-26 august s-a desfășurat în Macedonia Ohrid Choir Festival, ce a reușit să reunească pentru ediția din 2013 un număr impresionant de participanți: 53 de coruri din țări precum România, Polonia, Lituania, Turcia sau Belgia. Acest eveniment de ampolare, ce a cuprins pe lângă concursul propriu-zis și concerte stradale, conferințe, concerte folclorice și de muzică religioasă, a avut loc chiar pe malul lacului de unde și-a împrumutat numele, un ținut desprins parcă dintr-o carte de basme.

Prezența românească la ediția din acest an a fost una consistentă, pornind de la juriu, unde am fost reprezentați de dirijorul Voicu Popescu, o personalitate marcantă a muzicii românești, cunoscut pentru activitățile pe care le desfășoară alături de Corul de Copii Radio, grupul coral Sound și Corul Național de Cameră Madrigal; și participările de înaltă ținută relizate de grupurile din Târgoviște, Timișoara și Sighișoara.

Pe podiumul competiției s-a urcat Corala Appassionato din Târgoviște condusă de dirijorul Florin Badea, formație a reușit să se impună de-a lungul timpului prin culoare, tensionalitate, construcție și o impresionantă doză de energie pe care a insuflat-o oricărui repertoriu abordat.

Astfel a reușit să adauge unei consistente liste de distincții obținute și Premiul al II-lea la categoria Youth Choirs a ediției din acest an a Ohrid Choir Festival.

Programul propus de grupul târgoviștean a fost unul variat, ce a propus lucrări din diferite perioade și colțuri ale lumii. Motetul Cantate Domino de Claudio Monteverdi ne-a introdus în universul rafinat al muzicii secolului al XVII-lea și a reprezentat un bun punct de plecare pentru acest microrecital. Au urmat piesele Do tri momi semnată de compozitorul macedonean Dragan Shuplevski și (To the mothers in Brazil) Salve, Regina! de Lars Jansson și Gunnar Erikson ce au asigurat trecerea muzicală în secolul al XX-lea urmând ca Și alte variațiuni pe tema Chindiei de Alexandru Pașcanu și Rosas Pandan de George G. Hernandez să fie adevărate focuri de artificii, gustate din plin de către audiență. În urma acestei desfășurări muzicale de forță, reacția președintelui juriului, dirijorul și compozitorul macedonean Zapro Zaprov a fost una simplă dar cuprinzătoare: BRAVO!!!

Reușita coralei Appassionato este una importantă, având în vedere că tinerii târgovișteni au avut de dus o luptă grea, care pe alocuri ne ducea cu gândul la David și Goliat, cu formații ce au la dispoziție mult mai multe resurse și au parte de o susținere puternică pentru a-și îndeplini țelurile. Să sperăm că pe viitor și școala corală românească va primi un sprijin mai consistent pentru a-și putea duce mai departe mesajul muzical…

Radu Mihalache