Urmăriți-ne pe Facebook

 Programul Stagiunii Corale „Paul Constantinescu”

Newsletter ANCR

Suntem afiliați la

Ziua culturii naționale la Craiova

Din anul 2010, după un proiect de lege adoptat de Camera Deputaților, data de 15 ianuarie (ziua în care s-a născut marele poet național Mihai Eminescu) a devenit Ziua Culturii Naționale în România. Cea mai semnificativă dată a universului cultural autohton a fost marcată anul acesta printr-o mulțime de manifestări artistice, ce au punctat atât spațiul literar, plastic, teatral, dar nu în ultimul rând muzical.
În semn de recunoștință pentru universul artistic românesc, Filarmonica "Oltenia" din Craiova, orașul de provincie care de curând s-a înscris în lupta pentru câștigarea frumoasei poziții de capitală culturală europeană în 2021, a organizat miercurea trecută, de la ora 19:00, un concert de muzică românească dedicat Zilei culturii naționale. Programul a fost susținut de Corala Academică a Filarmonicii "Oltenia", Cvartetul "Carmina" și de soliști instrumentiști. Repertoriul serii a fost alcătuit în exclusivitate din lucrări românești ce aparțin marilor muzicieni ca Gherase Dendrino, George Enescu, Marțian Negrea sau Dumitru Capoianu. Câteva dintre lucrările prezentate în seara de 15 ianuarie au fost compuse pe versurile lui Mihai Eminescu, eminentul poet de la nașterea căruia s-au împlinit anul acesta 164 de ani. Corala Academică a Filarmonicii "Oltenia", dirijată de Manuela Enache, a interpretat muzică corală ce aparține compozitorilor craioveni: Filip Lazăr: Paparudele, Dan Ionescu: Tu te duci (versuri populare), Alexandru Racu: Cântec de jale (text de C. Baban) și Dipticul: Cine-a zis dorului dor, Cântă cucul la izvor (prelucrare de Gheorghe Stănescu), Nicolae Julea: Requiescat in pace, Constantin Ungureanu: Și dacă... (versuri de Mihai Eminescu), Mihail Bârcă: Mi-a zis tata să mă-nsor (versuri populare).
 

Corala Academică a Filarmonicii "Oltenia", formație membră a Asociației Naționale Corale din România s-a aflat pe scenă și vineri, 17 ianuarie, cu ocazia concertului Seara medicilor, eveniment ce face parte din seria de reprezentații oferite de Filarmonica Craiova breslelor profesionale tradiționale din reședința județului Dolj. Momentul vocal-simfonic a fost inclus de asemenea în Ciclul de concerte dedicate lui L.van Beethoven (III). Sub bagheta dirijorului american Robert Gutter, alături de Orchestra Filarmonicii din Craiova și de soliștii: Bianca Manoleanu, Corina Țică, Adrian Dumitru și Daniel Păscariu, ansamblul coral de elită al Olteniei a susținut părțile corale din Missa în Do Major, Op. 86, capodopera vocal-simfonică a lui L. van Beethoven.

Sursă poze: www.filarmonica-oltenia.ro/