Urmăriți-ne pe Facebook

 Programul Stagiunii Corale „Paul Constantinescu”

Newsletter ANCR

Suntem afiliați la

O seara magica cu Symbol

Se spune că "mărul copt" câștigă mai mereu în fața fructului tânăr, neajuns la maturitate. Cred totuși, că sunt adesea momente în care ne putem înșela sau, mai degrabă, putem ajunge să recalculăm o controversă ca aceasta, mai cu seamă acolo unde muzica își intră în grații. Ca un paradox, Corul de Copii și Tineret Symbol, "mugurul înflorit" al maestrului Jean Lupu, sădit cu drag acum 23 de ani, pare că ajunge, ușor, ușor spre maturitatea artistică deplină, și asta chiar dacă aproape toți membri coralei încă nu au trecut de vârsta adolescenței. Am simțit cum de ceva timp formația și-a atins noi culmi ale succesului, punctate nu doar de numărul impresionant al concertelor, poate nici de prezența valoroasă în Belgia, ci mai degrabă de prima participare la Festivalul Internațional "George Enescu" și de "frenezia" care se produce de la o vreme la evoluțiile de pe scenele din București, printre care vorbim și de cea a Ateneului Român. Se pare că sala mare a celui mai reprezentativ lăcaș de cult din România s-a adeverit a fi neîncăpătoare pentru mulțimea de iubitori ai muzicii corale ce a ales să își petreacă seara de 10 decembrie în atmosfera de "sărbătoare artistică" a sensibilității, purității și a emoției umane, pe care copiii din Corul Symbol o emană de fiecare dată cu atâta sinceritate. Zeci de admiratori - adulți, copii, frați, surori, părinți, bunici și oameni de cultură au fost prezenți marți seara la Ateneu.

"Colinde, colinde", concertul care ne-a purtat minute întregi către lumea minunată a cântecelor de Crăciun, s-a dovedit a fi un adevărat spectacol, de unde nu au lipsit surprize și momente inedite. Minuțios prezentat de simbolista Daniela Greere (studentă emerită la medicină), programul amplu de cântece de iarnă a debutat cu o serie de șase colinde ce aparțin unor compozitori români contemporani, dintre care amintesc Lerui, Doamne, ler și Dă-ne gazdă colăcei de Ștefan Androne, Crăciunul - Ion Baston, Urătura - Gelu Stratulat sau În seara de Moș Ajun de Marin Trache. Surpriza serii ne-a fost oferită în dar de maestrul Jean Lupu, dirijorul peste care anii ce trec par a îsi pune cu greu amprenta. Acesta a interpretat cu prospețime și patos un fragment la toacă, din piesa cu același nume a părintelui Constatin Drăgușin. Momentul a lăsat întreg auditorul cu sufletele ridicate spre ceruri, prin bătăile implacabile ale instrumentului de lemn, simbol al ortodoxiei românești. Partea mediană a concertului a fost dirijată de lect. univ. dr. Luminița Guțanu, sprijinul de nădejne al îndrăgitului diacon Jean Lupu. Prezența feminină îmbracă de ani buni de zile postura de dirijor secund al celui mai valoros cor de tineret din România, atât de apreciat și chemat peste hotare.

Sub bagheta Luminiței Guțanu ne-am încântat spiritele cu melodii ce ne-au adus aminte de anii copilăriei: Linu-i lin de Tiberiu Brediceanu, în care am ascultat vocea cristalină a sopranei Andreea Diana Blidariu, Velerim și Veler, Doamne de Vasile Popovici și nelipsitul Domn, Domn să-nălțăm de Gheorghe Cucu. Mesajul încărcat de emoție, veselie, recunoștință și tihnă pe care cântecele de Crăciun le poartă în armonii frumos ornamentate au fost scăldate și în limbi străine, prin câteva colinde alese din muzica altor popoare. Talentații coriști, în frunte cu cei doi dirijori, au interpretat cu bucurie Jinglle Bells și Susa Nina, o lucrare compusă de Franz Gruber, mai rar auzită în România și în care am remarcat vocea sensibilă a solistei Corina Gatu. Altă simbolistă talentată, de această dată o instrumentistă, ne-a impresionat. Raluca Drăgan, studenta la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, a dublat subtil la vioară tema sprințară din Căprița, o lucrare ce îi aparține lui Gelu Stratulat și care nu lipsește în nicio iarnă din repertoriul corului. Sub conducerea maestrului Jean Lupu, fondatorul coralei în 1990, programul concertului ne-a atras atenția prin două lucrări prezentate în primă audiție - Flori de măr de Constatin Drăgușin și Domnului, Domn din cer de Mircea Neagu.

Spre finalul serii glasul sopranei Andreea Diana Blidariu, studentă în anul II la secția canto din cadrul Universității Naționale de Muzică București, ne-a încântat din nou, anunțând că se apropie sfânta sărbătoare a Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos, în binecunoscutul Noel de Adolphe Adam. În acorduri de lumină strălucitoare concertul de colinde al Corului de copii și tineret Symbol s-a încheiat cu Steaua sus răsare de Ioan D. Chirescu. Mai tinerii coriști au părăsit scena cu zâmbetul pe buze, proaspeți, fără indicii de osteneală, semn că pasiunea cu care cântă și bucuria cu care împărtășesc celor din jur mesajul curat al colindelor, le mențin vitalitatea continuă a trupului, spiritului și mai ales a vocilor. Încă doua bisuri și noi, cei care în seara de 10 decembrie am părut "mici" în fața jovialității, ne-am retras spre case mai buni, mai bogați și cu siguranță mai demni la gândul că acești copii minunați fac parte din viețile noastre. Ei își văd în continuare de drumul lor artistic, iar nouă nu ne rămâne decât să visăm la înca o seară magică oferită în dar de Corul de copii și tineret Symbol.
J.B.