Urmăriți-ne pe Facebook

 Programul Stagiunii Corale „Paul Constantinescu”

Newsletter ANCR

Suntem afiliați la

Rămas bun, Maestre Voicu Enăchescu!

Ziua de 19 noiembrie 2022, va rămâne o zi tristă pentru lumea muzicală, prin dispariția celui ce a fost dirijorul Voicu Enăchescu, personalitate marcantă a culturii: dirijorul Corului Preludiu – timp de 49 de ani, Președintele Asociației Naționale Corale din România (din 1998) Director al Centrului Național de Artă Tinerimea Română (1991-2014).

Maestrul Voicu Enăchescu

Maestrul Voicu Enăchescu s-a născut la data de 24 mai 1943, în localitatea Brănești – Dâmbovița.

Apropirea de muzică s-a făcut încă din copilărie, la vârsta de 5 ani,  când a luat contact cu cântările de strană și cu cântările  corului bisericii din Brănești, tatăl său fiind parohul bisericii. În perioada gimnaziului, ia lecții de vioară cu învățătorul Dumitru Bendic. În timpul  studiilor la renumitul liceu  Matei Basarab,  va continua studiul viorii cu profesorul  Andronic Minu.

Avea să se apropie de muzica corală, ca membru în Corul de Copii Radio (unde a cântat trei ani și jumătate),  condus  de renumitul dirijor Ion Vanica, cel care a constituit primul model în domeniul artei corale. Ion Vanica i-a descoperit talentul dirijoral, luîndu-l mai târziu,  ca asistent la Corul C.F.R.

A urmat Conservatorul Ciprian Porumbescu, cu profesorii: Petre Crăciun – dirijat coral, Victor Iușceanu - teorie și solfegii, Alexandru Pașcanu – armonie,  Octavian Lazăr Cosma – istoria muzicii, Emilia Comișel – folclor, Georgeta Barnea – pian. 

Încă din studenție începe să activeze ca dirijor secund la Corul Universității din București (1965-1970), alături de dirijorul Nicolae Ciobanu care a avut o înrâurire specială asupra tânărului  dornic de  afirmare, devenind apoi dirijor prim.

În perioada 1970-1972, Voicu Enăchescu a dirijat  Corul de  Cameră al Casei de Cultură a Studenților din București.

Voicu Enăchescu a condus grupul coral Choralis,  foarte apreciat de public, la acea vreme.

Voicu Enăchescu este fondatorul Corului Preludiu, primul concert având loc la 1 noiembrie 1972 pe scena Casei de Cultură a Studenților, membrii fondatori fiind selecționați din Corul Universității, la care s-au alăturat un grup de studenți de la Conservator. 

    Maestrul Voicu Enăchescu – Corul Preludiu

Începând cu anul 1974, Corul Preludiu activează sub patronajul Ansamblului Artistic al Tineretului din România, care în anul 1990,  avea să ia numele de Tinerimea Română, funcționând sub egida Ministerului Culturii.
Devenind un ansamblu profesionist, Corul Preludiu a avut o evoluție artistică spectaculoasă,  susținând o stagiune muzicală permanentă, turnee și participări la concursuri și festivaluri naționale și internaționale: peste 2500 de concerte, peste 300 de imprimări Radio și TV, 3 CD-uri.

Corul Preludiu a realizat 90 de turnee în 30 de țări: Franța, Olanda, Germania, Elveția, Suedia, etc.  Corul a participat  la manifestări muzicale speciale: la concertul organizat la Sala Dag Hammarksjoeld din incinta  organizației Națiunilor Unite de la New-York (1977), la Festivalul Mondial al Tineretului și Studenților de la Moscova (1985),  la Bienala de Muzică Contemporană de la Berlin, cu ocazia împlinirii a 750 de ani de atestare documentară a orașului (1987),  la Expo’92 de la Sevilla – Spania , la Expoziția Mondială de la Hanovra -2000.

Participarea corului Preludiu în anul 2002, la Festivalul Internațional de la Beijing - China, a adus o recunoaștere a valorii dirijorului prin acordarea Premiului pentru cel mai bun dirijor, și a corului –căruia i s-a cordat Premiul I și Medalia de Aur (2012).                  

Corul Preludiu a fost laureat al  festivaluri internaționale de la Pardubice, Nitra, Barcelona, Celje.  În urma participări la cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu, din 1995, Corul a primit din partea  Uniunii Interpreților, Coregrafilor și Criticilor Muzicali din România - Premiul pentru excepționalul program prezentat.

În calitate de Președinte al Asociației Naționale Corale din România, Maestrul Voicu Enăchescu a fost sufletul activității corale pe care a stimulat-o în permanență, încurajîndu-i pe tinerii dirijori, fiind un promotor al creației corale românești.

A lăsat în urma sa un aparat coral profesionalizat, capabil să abordeze lucrări dintre cele mai dificile, care în turneul organizat cu ocazia  sărbătoririi a 50 de ani de la înființarea Corului Preludiu, sub conducerea talentatului dirijor Andrei Stănculescu, atât corul cât și dirijorul au demonstrat că vor duce mai departe cu cinste opera Maestrului lor.  

Pentru muzica corală românească, trecerea la cele veșnice a Maestrului Voicu Enăchescu reprezintă o mare pierdere.

Va rămâne mereu în amintirea noastră pasiunea pentru muzica corală, figura sa charismatică,  disponibilitatea în comunicare, fiecare întâlnire cu participanții  în cadrul festivalurilor corale din țară, fiind o bucurie.

Rămas bun, Maestre! Veți rămâne mereu în inimile noastre!

Prof. univ.dr. Mariana Popescu