Urmăriți-ne pe Facebook

 Programul Stagiunii Corale „Paul Constantinescu”

Newsletter ANCR

Suntem afiliați la

PORTRET: Ion Vanica – primul dirijor al Corului de Copii Radio

Luni, 16 august, se împlinesc 40 de ani de la moartea lui Ion Vanica, cel care a avut ideea strălucită de a înfiinţa Corul de copii al Radiodifuziunii, în anul 1945, la sugestia unui alt remarcabil muzician, Dumitru D. Botez, dirijor, compozitor şi profesor, director muzical al Radioului, la acel moment.

Ion Vanica a fost timp de zeci de ani dirijor al Corului de Copii Radio, iar munca sa, reluată din nou şi din nou, cu alte generaţii de copii, poate fi considerată un veritabil apostolat.

Ion Vanica punea mare preț pe „higiena spirituală” a copiilor, iar colaborarea sa cu corul avea să fie întreruptă brutal, în anul 1958, el fiind îndepărtat din instituţie din cauza unui bis de concert, la piesa „Ave Maria”.

A fost înlocuit de doamna Elena Vicică, prezentă lângă maestru încă din anul 1952, fiind rechemat la conducerea corului abia după 10 ani, la pupitrul corului de copii aflându-se, de-a lungul timpului, Theodor Carţiş, Nicolae Vicleanu, Eugenia Văcărescu – Necula, şi mai apoi Voicu Popescu, cel care asigură mentoratul Corului de Copii Radio, în prezent.

Cititi articolul complet pe rador.ro