Urmăriți-ne pe Facebook

 Programul Stagiunii Corale „Paul Constantinescu”

Newsletter ANCR

Suntem afiliați la

Omagiu de suflet maestrului Constantin Arvinte

„O VIAȚĂ ÎN SLUJBA MUZICII”

21 Mai 2021 (Sf. Constantin și Elena)  în sala Teatrului Național Vasile Alecsandri din Iași s-a desfășurat concertul „În memoriam Constantin Arvinte  -„O VIAȚĂ ÎN SLUJBA MUZICII”. Dl. Costel Alexe, Președintele Consiliului Județean Iași a înmânat doamnei prof Aneta Arvinte (sora compozitorului, care a cântat 47 de ani în Corala Națională  MADRIGAL – „MARIN CONSTANTIN”  - conferă titlul de onoare post-mortem de „CETĂȚEAN DE ONOARE AL JUDEȚULUI IAȘI, maestrului CONSTANTIN ARVINTE” (compozitor și dirijor)

Minunatul meu prieten, supranumit „Patriarhul muzicii românești” de către Președintele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Români, excelența Sa dl. prof. univ. Adrian Iorgulescu, doctor Honoris Casa, regretatul maestru Constantin Arvinte, compozitor, dirijor, folclorist, cu o impresionantă operă de creație de peste 5000 de compoziții: prelucrări folclorice, cantate, poeme coral-simfonice, imnuri, muzică de cor, lieduri, romanțe, cântece și dansuri populare, mi-a fost ca un bun frate mai mare, pe care  l-am respectat și iubit...  Cu această ocazie îi aduc un omagiu dragului meu prieten, maestrul Constantin Arvinte, de care m-am despărțit cu mare durere sufletească.

Aceste două strofe le-am scris cu lacrimi în ochi:
Mamă Țară,-mbracă
Strai regal, cernit...
Fiul tău îți pleacă
Spre Raiul sfințit.
Plângă-l munții ‘nalți,
Codrii și izvoare…
Românii lui frați
Și marea cea mare.

Bunul nostru Dumnezeu, Iisus Hristos, Mântuitorule,Te rog să oprești timpul pentru câteva minute și, prin puterea Ta cerească, fă ca sufletul prietenului meu, maestrul Constantin Arvinte, să vadă prietenii care-i aduc omagiu de prețuire: românii lui dragi și minunați artiști ai Ansamblului Profesionist „CONSTANTIN ARVINTE” care au cântat sub bagheta sa, la primul Festival de Folclor „Constantin Arvinete”, „RAPSODIA IEȘEANĂ” –  în anul 2019 (cântată și astăzi la deschiderea concertulu), festival la care și-au dat concursul 10 ansambluri folclorice și artiști de renume.

Cu această ocazie deosebită felicit Ansamblul Profesionist Constantin Arvinte”, pe dirijorul Lucaci Dumitru, prim-violonistul Paul Șerban și directorul ansamblului, domnul Petre Șușu, având speranța că opera muzicală, nemuritoare, a regretatului compozitor Constantin Arvinte, va fi cântată cu drag și difuzată spre a fi ascultată de toți românii, iubitori de muzică autentică. În același timp fac un apel la conducerea județului Iași, ca să se îngrijească de înființarea unei Case Memoriale CONSTANTIN ARVINTE, în care vor sta cu cinste operele muzicale (de o valoare inestimabilă) și cărțile scrise de  maestrului C. Arvinte, biroul de lucru și pianul.

Dumnezeu să-l odihnească și cor de îngeri să-i cânte în Raiul Muzical „VEȘNICA LUI POMENIRE! DRAG ȘI IUBIT MAESTRU NU TE VOM UITA!

Ofer Ansamblului Profesionist „Constanrin Arvinte” Poemul Vocal-simfonic „TUDOR VLADIMIRESCU” (partitură generală, partituri pentru instrumente, voci, înregistrare audio, cu recomandarea de a se adresa Operei Naționale Iași, spre a fi cântată în semn de omagiu adus maestrului C. Arvinte,  și a comemorării a 200 de ani (1821 – 2021) de la Revoluția lui Tudor Vladimirescu.

EROILOR  LEGENDARI  AI  NEAMULUI,  PRINOS  DE  RECUNOȘTINȚĂ