Urmăriți-ne pe Facebook

 Programul Stagiunii Corale „Paul Constantinescu”

Newsletter ANCR

Suntem afiliați la

In memoriam: MUZICOLOGUL ALEXANDRU I. BĂDULESCU

Începutul anului 2021 avea să întristeze viața muzicală românească: încetarea din viață a celui ce a fost muzicologul Alexandru I. Bădulescu, un exemplu de pasiune pentru muzică,  care deși ajuns în pragul vârstei de 92 de ani, a activat până în ultimele zile ale vieții sale.  

Alexandru I. Bădulescu s-a născut în 20 februarie 1929, în satul Dara, comuna Șarânga (actualmente Pietroasele), județul Buzău. Drumul său avea să aibă un parcurs sinuos – care avea să demonstreze în permanență tăria de caracter și dorința continuă de autoperfecționare: învățător, profesor, dirijor de cor, conducător al unor instituții de cultură, muzicolog.  

Începutul activității sale a fost în anul 1948, ca învățător în satul natal - Dara.   În anul 1949, ca profesor suplinitor în satul Monteoru, pune bazele unui cor mixt cu care participă la concursuri, luând premiul I - la un concurs zonal și locul II- la un concurs pe județ.

Va fi invitat la primul Congres al Căminelor Culturale, unde a avut șansa să întâlnească personalități ale vremii: Ministrul Dr. Petru Groza și scriitorul Mihail Sadoveanu.  În 1950, avea să fie numit Șeful Secției de Cultură în Mihăilești – Buzău, dar a fost nevoit să-și întrerupă activitatea, pentru a-și efectua stagiul militar.   În anul 1953, a fost numit Inspector la secțiunea de artă  a Regiunii Ploiești.

În perioada 1960 -1964,  a urmat studii muzicale la Conservatorul din București,  la secția Pedagogie Muzicală. Între 1968 – 1972, a urmat secția de Compoziție Muzicologie cu profesorii: Victor Giuleanu,  Dragoș Alexandrescu – teorie și solfegiu, Florin Eftimescu, Adrian Rațiu – armonie,  Myriam Marbé, Dinu Ciocan – contrapunct, Carmen Petra Basacopol – forme muzicale, Viorel Cosma, Octavian Lazăr Cosma, Ioan Ștefănescu – istoria muzicii, Emilia Comișel, Dinu Vasile – folclor, Marin Constantin, Ion Marian, Constantin Romașcanu – dirijat cor, Vinicius Grefiens – citire de partituri, Ioan Șerfezi – metodica predării muzicii. Între 1972-1973, a urmat studii post-universitare la Conservatorul din București.

În  perioada 1958 -1965, a lucrat la Secțiunea de Cultură și Artă a Regiunii Ploiești, apoi Vicepreședinte al Secției de Cultură a Regiunii Ploiești (1965 - 1990), Inspector al Inspectoratului de Cultură (după 1990), Consilier teritorial (1990 -1992), Șef al Inspectoratului Județean de Cultură Prahova (1992 – 1997).

Alexandru I. Bădulescu fost un adevărat promotor al culturii muzicale, organizând numeroase manifestări de anvergură:  Festivalul tinerilor  dirijori de la Bușteni, Cursurile Universității de vară Nicolae Iorga de la Vălenii de Munte, Festivalul Internațional de poezie Nichita Stănescu, Festivalul Internațional de pian Lory Walfisch, Concursul Internațional de Canto Eugenia Moldoveanu.

În perioada 1976 - 1989, a contribuit direct la restaurarea Muzeului Peleș din Sinaia.

Alexandru I. Bădulescu a avut o adevărată venerație pentru compozitorul Paul Constantinescu,  pe care  l-a cunoscut,  dăruindu-și  o mare parte a vieții în omagierea marelui muzician. În anul 1993, a pus bazele Muzeului Memorial Paul Constantinescu din Ploiești, a fost Vicepreședintele Cenaclului Muzical Paul Constantinescu, afost inițiatorul Concursului Național de Creație și Interpretare Paul Constantinescu”. A devenit Doctor în Muzicologie, tema  tezei de doctorat fiind  Cultura muzicală în județul Prahova, în sec. XIX –XX,  un capitol important fiind dedicat  compozitorului Paul Constantinescu. 

În cadrul Muzeului Paul Constantinescu, a organizat numeroase manifestări de promovare și stimulare a tinerelor talente din școli de muzică și Conservatoare.

Alexandru Bădulescu a fost distins cu Premiul Uniunii Compozitorilor în anul 2012, pentru volumul Cultura muzicală în județul Prahova, în sec. XIX –XX. A scris peste 1500 de articole și studii muzicologice dedicate unor personalități muzicale: dirijorii Emanoil Popescu, Grigoraș Dinicu, compozitorii Zaharia Popescu, Constantin Arvinte, etc. A participat cu comunicări la numeroase ediții ale  Simpozionului Internațional George Enescu: Lumina în devenirea compozitorului Paul Constantinescu: George Enescu (2007), Paul Constantinescu, triplu laureat al Concursului Național de Compoziție George Enescu”(2019).

În semn de recunoaștere a activității sale de excepție pe tărâmul culturii muzicale prahovene, a fost distins cu: Ordinul Steaua RPR clasa a V-a (1966),  Ordinul Meritul Cultural- în grad de cavaler (2004),  Ordinul aniversar acordat de Senatul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România,  a fost numit Cetățean de Onoare al Municipiului Ploiești (2002). În 2016,  Forumul Muzical Român i-a decernat Premiul de Excelență pentru întreaga activitate.
Alexandru I. Bădulescu a fost înzestrat cu o forță intelectuală rar întâlnită. Era prezent la toate manifestările muzicale din capitală, deși locuia la Ploiești. Participa la acțiunile Asociației Naționale Corale din România, publicând articole în Buletinul informativ ANCR. 

Mi-au rămas întipărite inflexiunile vocii sale din cuvântul de salut pentru cea de-a XXXIX –a ediție a Festivalului Internațional de Muzică Corală I.D. Chirescu – on line, din 12 decembrie 2020, precum și convorbirea telefonică pe care am avut-o în seara de Crăciun (fără a-mi putea imagina că este ultima), când cu vocea sa caldă și cu eleganța-i caracteristică mi-a făcut urările cuvenite pentru sărbători. 

Rămas bun, Maestre!

Prof. univ. dr. Mariana Popescu