Mi-aș dori ca acest cor să dureze veșnic.
(Președinte-fondator, dirijor diac. Jean Lupu)
Glasurile binecuvântate ale celor mai curate inimi ale României răsună, de 30 de ani, în cadrul corului Symbol, aflat la mare ceas aniversar. Cântă, dar muzica lor înseamnă rugăciune, ceea ce înveșnicește cântul lor. FERICIȚI CEI CURAȚI CU INIMA, CĂ ACEIA VOR VEDEA PE DUMNEZEU…
În această toamnă, Corul de Copii şi Tineret Symbol al Patriarhiei Române, condus de diacon-profesor Jean Lupu şi de conferenţiar universitar doctor Luminiţa Guţanu Stoian, a împlinit remarcabila vârstă de 30 de ani de activitate, de promovare a artei şi a spiritualităţii româneşti. Aniversarea a fost marcată în preajma zilei de 18 septembrie prin lansarea cărţii "Corul Symbol- 30 de ani de slujire a Muzicii, a Bisericii și a Țării", al cărei autor este chiar părintele și fondatorul corului, diacon-profesor Jean Lupu, carte editată cu binecuvântarea Prefericitului Părinte Patriarh Daniel la Editura Basilica, dar și al celui de-al șaptesprezecelea CD, ”Veste-am adus”.
Înființat în 18 septembrie 1990, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Părinte Patriarh Teoctist, de către profesorul-diacon Jean Lupu, Corul de Copii şi Tineret Symbol al Patriarhiei Române constituie o prezență constantă în spațiul cultural-artistic românesc și internațional. De la bogata activitate concertistică în țară și în străinătate până la participările la festivalurile și concursurile internaționale de profil, Corul Symbol a confirmat valoarea și calitatea actului artistic, transformându-se într-un veritabil vector de imagine a României.
Încă de la începutul apariției sale, Corul Symbol s-a remarcat ca inițiator de noi proiecte datorită fondatorului său, spirit tânăr și inimă credincioasă, cu dragoste paternă față de copiii care au evoluat sub gestul său dirijoral, dar și la lumina caldă a sufletului său. Corul a marcat numeroase premiere pentru peisajul cultural românesc: a fost primul cor de copii înființat ca asociație după Revoluția din Decembrie 1989, care a dăinuit treizeci de ani. A fost primul cor de copii care a susținut un concert de colinde la Ateneul Român (16.12.1990), primul cor de copii și singurul care a dat integral răspunsurile la Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală, primul care a înregistrat un disc de colinde (1991) și apoi dublul album conținând cântările Sfintei Liturghii cu preot și diacon (1992).
Mai mult, Symbol este singurul cor de copii din România care își însușește repertoriul prin descifrarea partiturilor, ceea ce constituie o particularitate care reprezintă o marcă distinctivă a corului. Acesta este un aspect remarcabil, promovat și de către Ciprian Porumbescu atunci când reușea să interpreteze creațiile sale prin inițierea celor care îi erau alături în actul muzical profesionist. Încă un indiciu al nivelului cultural, nu doar muzical al corului pe care îl aniversăm, astăzi prin penița noastră. În plus, Symbol-ul a insistat mereu asupra promovării creaţiei corale autohtone, ce reflectă esența ființei noastre naționale. Repertoriul Corului Symbol este foarte variat, cuprinzând lucrări de folclor, muzică bizantină, creații corale ale compozitorilor români și străini, dar și muzică clasică românească și universală, colinde, asigurând astfel succesul concertelor susținute. Dovadă stau cele două concerte pe care corul le susține anual la Ateneul Român, în cadrul stagiunii Filarmonicii “George Enescu”, evenimente cu un public foarte numeros.
În cei treizeci de ani de activitate neîntreruptă, formaţia a acumulat un palmares impresionant: concerte în întreaga lume, o bogată discografie, dar şi peste 20 de premii naţionale şi internaţionale de mare valoare. Corul Symbol a participat la festivaluri și concursuri internaționale, fiind laureat la Karditsa – Grecia, Cantonigros – Spania, Chișinău – Republica Moldova, Noyon – Franța, Bydgoszcz – Polonia, Viena – Austria, Varna – Bulgaria, Ohrid – Macedonia, Preveza – Grecia, Venetia-Italia și a susținut turnee de concerte în Grecia, Franța, Belgia, Republica Moldova, Elveția, Austria, Ungaria, Rusia, Spania, Germania, Norvegia, Lituania, Italia, Bulgaria și Canada.
Symbol a imprimat în Kardex, la Radiodifuziunea Română, peste 100 de lucrări corale și a realizat 18 discuri, dintre care patru CD-uri însoțite de casete audio și alte 17 CD-uri, alături de caseta video intitulată ”Vocile Îngerilor”.
Corul Symbol a fost nominalizat de două ori, în 2001 și 2002 la „Premiile Industriei Muzicale Românești”, alături de artiști profesioniști precum Ion Voicu și Mădălin Voicu, Dan Iordăchescu și Corul Madrigal. În anul 2008, Symbol-ul a fost nominalizat la „Premiile Revistei Actualitatea Muzicală” a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, iar în 2017 corul a câștigat prima ediție a Concursului Național Gala Premiilor Excelsior, fiind astfel nominalizat să reprezinte România la ”Eurovision Choir of theYear 2019”, varianta pentru coruri a renumitului concurs Eurovision. Activitatea Corului Symbol poate fi urmărită pe site-ul său, www.symbol-chorus.ro, sau pe pagina oficială de Facebook (Corul Symbol).
Obiectivele precizate în statutul corului sunt acelea de a populariza, cu predilecție, creația națională, laică și religioasă, precum și de a contribui la înălțarea spirituală a auditorului și la retușarea imaginii despre copiii României, amplificând dominanta muzicală și cea spirituală și cu segmental social. Asemenea obiective au constituit, prin ele însele, un filtru de selecție, căci spre acest cor s-au îndreptat, benevol, numai copii în ale căror familii educația este o preocupare dominantă.
Corul Symbol a cântat pe scenele Ateneului Român, Sălii Palatului, Radiodifuziunii Române, Operei Naționale, Universității Naționale de Muzică, Palatului Parlamentului, Palatului Cotroceni, Băncii Naționale a României, Băncii Comerciale Române, Tinerimii Române, Uniunii Compozitorilor, în diferite universități, precum și în numeroase biserici și catedrale din Capitală și din țară.
Ca răsplată pentru această activitate, în noiembrie 1995, noiembrie 2000, noiembrie 2005, octombrie 2010, martie si noiembrie 2015 la marile spectacole aniversare, atât Corului Symbol, cât și profesorului-diacon Jean Lupu i-au fost acordate diplome din partea Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România și a Asociației Naționale Corale. Preafericitul Patriarh Teoctist a dat cu aceste ocazii câte o Gramată Patriarhală, precum și Crucea Patriarhală pentru dirijor. La aniversarea a 20 de ani de activitate, Preafericitul Patriarh Daniel a acordat Corului Symbol diploma ”Sf. Apostol Andrei – Ocrotitorul României”, iar părintelui profesor Jean Lupu ”Ordinul Sf. Împărați Constantin și Elena” cu Cruce Patriarhală. In 2014 Corului Symbol i s-a conferit și diploma de onoare ”Sf. Martiri Brâncoveni”, iar in 2016, doamnei conf. univ. dr. Luminiţa Guţanu Stoian, dirijor principal i s-a acordat Ordinul „Sfântul Antim Ivireanul “.
Profesorul diacon Jean LUPU, Fondatorul corului şi preşedintele Asociaţiei corale de copii şi tineret SYMBOL, și-a împlinit studiile la Seminarul teologic ortodox din Craiova, la Liceul "Radu Greceanu" din Slatina și apoi, din operspectivă muzicală, la Timișoara și București, fiind absolvent al Universității Naționale. Jean Lupu s-a remarcat prin valoarea, multitudinea şi policromia preocupărilor sale, după cum urmează:
Pe tărâm didactic a fost un excelent profesor de muzică, mai întâi la școlile din Slatina și apoi la Liceul Pedagogic din București (actualul Colegiu Național Elena Cuza) și, în paralel, ca inspector școlar de specialitate timp de 17 ani la Inspectoratul Școlar al Municipiului București până la pensionarea sa din anul 2000. Pe lângă obligațiile de la catedră, dl. Jean Lupu a participat cu comunicări științifice la simpozioane, a scris sute de articole în presa de specialitate şi în cotidiene, a publicat patru culegeri de cântece care însumează 725 de piese pentru copii, tineri și adulți și a publicat, prin concurs, cinci manuale școlare pentru clasele a IV-a, a VII-a, a VIII-a, a IX-a și a X-a. Cartea sa ”Educarea auzului muzical dificil” este o carte de referință în toate marile biblioteci. Tot aici este de menționat ”Dicționarul Universal de Muzică”, la care este coautor și coordonator. A fost distins cu Diploma de excelență acordată de către Ministerul Educației Naționale după pensionarea sa, în anul 2006.
Pe plan artistic a dirijat corurile ”Ciprian Porumbescu” și ”Lirica” din Slatina, corul Liceului Pedagogic din București (cu care a susţinut primul său concert pe scena Ateneului Român pe 2 aprilie 1978), iar în 1978 a înfiinţat şi corul ”Cantata” al sectorului 6. În 1990 a înființat corul Symbol, pe care l-a afiliat Patriarhiei Române, domnia sa fiind în 1998 hirotonit și diacon în baza studiilor sale teologice. Menționăm că această afiliere exclude orice sprijin financiar, corul Symbol autofinanțându-se. Cu toate aceste formații, timp de 60 de ani a susținut mii de concerte, din 1978 și până azi, a organizat turnee și a participat la concursuri și festivaluri naționale și internaționale, a înregistrat sute de piese în Cardex la Radio România, 7 discuri de vinilin, 10 casete audio, 13 CD-uri, trei duble CD-uri, precum și caseta video ”Vocile îngerilor” (realizată de către Ministerul Culturii prin Editura Video în 1993).
A fost distins cu numeroase premii naționale și internaționale, precum și cu distincțiile oferite de către Ministerul Culturii, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Asociația Națională Corală din România şi Patriarhia Română. Această valoroasă activitate artistică l-a impus, încă din 2007, ca membru al Uniunii de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, tot în 2007 fiind inclus şi în Enciclopedia personalităţilor din România. Marele muzicolog Viorel Cosma i-a dedicat patru pagini în monumentala sa lucrare ”Muzicieni din România”.
În domeniul componistic a publicat 45 de cântece pentru copii, regrupate în cartea ”Gâze și flori” și care acum se regăsesc înregistrate și animate pe Youtube (Tra, la, la), cântece ce luminează copilăria a milioane de suflete curate. Pe tărâm publicistic are peste 300 de articole publicate în zeci de ziare și reviste centrale și locale, peste 100 de interviuri în cele mai răspândite ziare și reviste și renumite posturi de radio cum ar fi emisiunile: ”Înțelepții cetății” și ”Semnături celebre” la Radio România Actualități, ”Destine și pasiuni” la R.R. Cultural, zeci de alte interviuri la R.R. Internațional, la Pro tv, la România de Mâine, la Radio Trinitas și la TV Trinitas. Mărturie a acestei existențe fabuloase sunt și cărțile sale: ”Mărturisire-Viața ca un labirint”, ”Cântând să ne bucurăm” și, cea lansată astăzi, ”Borne pe cale”.
Având în vedere această bogată, diversă și valoroasă activitate, domnul Jean Lupu a fost declarat ”Cetățean de onoare” al municipiului Slatina în 1993, al comunei sale natale Brâncoveni în 1998 și al județului Olt în 2010. Pentru aceleași considerente, Patriarhia Română i-a acordat Crucea Patriarhală ca mirean în 1995, Crucea Patriarhală și gradul de Iconom Stavrofor ca diacon în 2000, Ordinul ”Sf. Împărați Constantin și Elena” în 2010 și Ordinul ”Sf. Apostol Andrei-Ocrotitorul României” în 2015; în 2011, Episcopia Caransebeşului i-a conferit Ordinul “Episcop Elie Miron Cristea”. În 2020, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a conferit Crucea Patriarhală, ediţia nouă.
Model de vitalitate, implicare, abnegație, rezistenţă, echilibru, autoexigență și punctualitate, maestrul Jean Lupu și-a dăruit cei 60 de ani de activitate nu doar performanței muzicale, ci și milioanelor de copii care cresc fredonând cântecele sale din cea mai fragedă pruncie, înainte de a rosti cuvinte...
Volumul aniversar privește corul ca pe o ființă care ttaversează etapele vieții, maturizându-se: COPILĂRIA (1990-1992, reliefată de cuvintele unor mari oameni de cultură care au marcat aceste momente) este urmată de JUNIORAT (1993-1994, în care regăsim reflexii ale cântului symbolic pe diferitele scene ale lumii), de ADOLESCENȚA (1995-1999) și de TINEREȚE (2000-2004), iar din 2005 de MATURITATE. Acești ani ilustrează ceea ce cândva observam ca fiind vibrația dumnezeirii prin intermediul muzicii, fapt care diferențiază Symbolul de oricare altă manifestare corală națională. O serie impresionantă de documente încheie volumul, printer care amintim: repertoriul Corului Symbol (lucrări religioase, laice și colinde), membrii Corului Symbol de-a lungul celor 30 de ani și componența actuală a Corului.
Directorul- Dirijor principal, conf. univ. dr. Luminiţa GUŢANU STOIAN afirma, la ceas aniversar, după ce preluase această ștafetă de la fondatorul corului: Acum 30 de ani, părintele –profesor Jean LUPU, a fost un VIZIONAR, atunci când a fondat Corul de Copii şi Tineret Symbol - un vis transformat într-o MARE realizare. Symbol-ul a fost supranumit şi “laborator de educaţie prin muzică”: este cu adevărat o şcoală de viaţă. Această pasiune muzicală oferă de fapt copiilor o educaţie şi o dezvoltare multilaterale, marea lor majoritate fiind olimpici, cu medii foarte bune la învățătură. Muzica educă şi dezvoltă procese psiho-intelectuale, priceperi şi deprinderi, gândire logică, atenţie distributivă şi concentrată, memorie, spirit de ordine şi disciplină, motive puternice de actiune, realizându-se dezideratele educaţiei morale, intelectuale şi estetice. Muzica corala influenţează şi latura socio-comportamentală, ştiut fiind faptul că integrarea în colectivitate se realizează mult mai uşor prin intermediul muzicii. Un mare avantaj al unui dirijor care are prilejul de a lucra cu un cor de talia Symbol-ului, este să cunoască fericita îmbinare a profesionalismului cu sensibilitatea şi curăţenia sufletească. Nimic nu se compară cu sonoritatea specifică timbrală a unui astfel de ansamblu. “Cu adevarat e vrednic acela care a reuşit să-şi folosească vremea cu folos” – glăsuia Hesiod.
Luminiţa Guţanu Stoian este conferenţiar universitar, doctor la Universitatea „Spiru Haret” din Bucureşti, dirijor principal al corului „Symbol”, dirijor adjunct al Corului Patriarhiei române „Nicolae Lungu”, dirijor şi fondator al grupului coral ”Lyris” (fost „Ad Libitum”); s-a născut la Chişinău, dar în 2003 a obținut înaltul titlu de doctor in muzică cu lucrarea Opera din Basarabia în secolul XX, în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Este prima femeie-dirijor la pupitrul Coralei “Nicolae Lungu” a Patriarhei Romane, dar și laureata premiului special Cel mai bun dirijor la Concursul Internaţional Coral de la Preveza-Grecia (2015). În calitate de Dirijor al Corului Symbol a câştigat Medalia de aur la Concursul Internaţional “Fr. Schubert” din Viena – Austria (2010), Premiul I la Concursul Internaţional Coral de la Ohrid – Macedonia (2014), două medalii de aur la Concursul Internaţional Coral de la Preveza – Grecia (2015), două medalii de aur şi una de argint la Concursul Internaţional Coral “Claudio Monteverdi” de la Veneţia – Italia (2016), Marele premiu şi trofeul la Gala premiilor Excelsior (2017). În 2016 si 2017 a fost inclusă în Dicţionarul personalităţilor din România.
În anul 2016 i s-a acordat Ordinul Sf. Martir Antim Ivireanul, înalta distincţie a Patriarhiei Române, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Este autoarea a 4 cărţi, peste 50 de studii publicate in reviste de specialitate nationale si internationale, a peste 80 de participări la sesiuni şi conferinţe internaţionale, organizator de conferinţe şi membru în comitete ştiinţifice. În calitate de dirijor-invitat a colaborat cu Opera rmână de la Iaşi (pentru premiera Indiile galante de Jean Baptiste Rameau, spectacol regizat de Andrei Şerban, 2012), dar și ca dirijor în cadrul Festivalului George Enescu (2013), a Săptămânii Internaţionale a Muzicii Noi, ca dirijor-invitat la Corul de Camera Preludiu (2013, 2014, 2015). Turneele artistice au traversat România, Republica Moldova, Bulgaria (1995,1998, 2011), Ungaria (1996), Grecia (2008, 2009, 2014, 2015), Italia (2000, 2003, 2008, 2010, 2012, 2014, 2016, 2019), Germania (1998, 2001, 2003, 2006, 2008), Olanda (2001, 2002), Irlanda (2004), Suedia (2002, 2004), Spania (2002, 2008), Franta (2008), Elvetia (2010), Austria (2008, 2010), Polonia (2007, 2009), Macedonia (2006, 2014), Lituania (2009), Israel (2006), China (2002), Belgia (2004, 2013, 2016, 2018, 2020), Canada (2017).
Poate că cea mai valoroasă moștenire a Symbolului rămâne concentrată în acele generații de oameni, viitori și actuali profesori, doctori, muzicieni, avocati, ingineri sau juristi care au mers mai departe în viață cu valori pe care le vor transmite generaţiilor următoare, care le-au fost cultivate prin muzica cu ton de rugăciune. O poveste fără sfârșit – așa cum a fost numit Corul Symbol la marcarea a 15 ani de activitate de către fondatorul și sufletul său, prof. diac. Jean Lupu, așa îi dorim: amin!