Urmăriți-ne pe Facebook

 Programul Stagiunii Corale „Paul Constantinescu”

Newsletter ANCR

Suntem afiliați la

O picătură de lumină în prag de Ajun

A face muzică e o artă dificilă pentru că, după cum spunea Platon, mlădiază „materialul cel mai imaterial”. În schimb a o purta în casele oamenilor este una dintre cele mai nobile şi de suflet îndeletniciri. Colindatul este un astfel de sublim meşteşug care ia din spiritul românesc imaterialitatea cântului tradiţional al Sărbătorilor Crăciunului şi îl duce cu bucurie în căldura locuinţei şi în inima primitoare a gazdei. Colindatul este mai mult decât o artă. Colindatul este deschiderea punţilor sensibilităţii noastre nu numai înspre sferele subtile ale muzicii, ci şi înspre omul de lângă noi, prieten, vecin, rudenie sau pur şi simplu necunoscut. Care năzuie să vibreze împreună cu noi cu toţi, în aceste zile aparte, pe frecvenţele bucuriei.

Şi în acest an, Corul de Cameră Voces din Oradea, dirijat de lect. univ. dr. Carmen Rus, poate mai intens ca niciodată, îşi dedică finalul de an colindatului. După ce tocmai a lansat albumul audio „Luminile Ajunului”, ansamblul porneşte într-un extrem de dens periplu prin biserici şi săli de concerte să aducă nemijlocit în sufletele orădenilor şi bihorenilor luminile sonore ale tradiţiei. Cu un repertoriu ce cuprinde mici nestemate muzicale semnate de Dumitru G. Kiriac, Iulian Cârstoiu, Timotei Popovici, Paul Constantinescu, Tudor Jarda, Adrian Pop, Gheorghe Cucu, Valentin Teodorian, Ion V. Borgovan, Nicolae Ursu, Ioan D. Chirescu şi Sabin Drăgoi, Voces concertează în bisericile orădene: Sf. Andrei (30 noiembrie), Sf. Nicolae – Ioşia (1 decembrie), Catedrala Greco-Catolică Sf. Nicolae (20 decembrie), Sf. Pantelimon – Nufărul (22 decembrie). Nici judeţul Bihor nu va fi uitat de coriştii de la Voces: în 6 decembrie la Cociuba Mare, în 8 decembrie la Tărian, în 14 decembrie vor fi prezenţi la Primăria din Spinuş, în 15 decembrie la Husasău de Tinca, iar tot în 15 decembrie în Ateaş.

Colindele ansamblului orădean vor mai răsuna şi în cadrul unor evenimente mai deosebite cum ar fi: un concert caritabil la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, în 13 decembrie, precum şi concertul de binefacere organizat de Clubul Rotary în Rontău, în 18 decembrie. Itinerariul se va încheia în data de 22 decembrie, la Mănăstirea Franciscană Olosig din Oradea cu un amplu concert de muzică sacră din repertoriul românesc şi internaţional şi, bineînţeles, iubitele colinde.

Şi pentru că această pagină nu poate reda cititorilor vibraţia muzicală „imaterială” pe care încearcă să o transmită coriştii orădeni tuturor iubitorilor de frumos, ei le transmit şi pe calea „materială” a cuvântului să se bucure din plin de luminile Ajunului şi ale Crăciunului cu sănătate şi voioşie.