Urmăriți-ne pe Facebook

 Programul Stagiunii Corale „Paul Constantinescu”

Newsletter ANCR

Suntem afiliați la

Concert CORUL BĂRBĂTESC CANTUS DOMINI

Corul bărbătesc CANTUS DOMINI a apărut din inițiativa unor iubitori de muzică, tineri de formație teologică și/sau muzicală. Astfel, membrii acestui cor sunt doctoranzi, masteranzi şi studenţi (teologi sau alte specializări), majoritatea absolvenţi ai Sminarului Teologic din București dar şi actuali elevi seminarişti. Încă de la înființare, corul este dirijat de către Arhid. prof. Răzvan-Constantin ŞTEFAN, profesor de muzică la Seminarul Teologic Ortodox din Bucureşti.

Caracterul muzicii interpretate este în mare parte sacru, însă repertoriul corului este unul variat, cuprinzând atât muzica de tradiție folclorică românească precum şi muzică din repertoriul coral internaţional (muzică sacră şi profană).

Din motive administrative şi mai ales din nevoia de a putea atrage sponsorizări pentru proiectele culturale ale corului, interne şi internaţionale, în 2014 a fost fondată Asociaţia Culturală a Corului Bărbătesc „CANTUS DOMINI”.

Organizație non-profit, Asociația a fost gândită strict ca un mijloc prin care să poată fi atrase finanțări pentru diferitele proiecte (organizarea de concerte și evenimente culturale, deplasări la concursuri/festivaluri interne și în afara țării, editarea de materiale audio-video ect.) Conducerea Asociaţiei, formată din 5 membri, este şi conducerea administrativă a Corului, iar membrii fondatori sunt: OBLU D. Marius (preşedinte), HOLBEA Iustin (vicepreşedinte), PREDESCU Andrei (vicepreşedinte) și ANGHEL Augustin (cenzor).

Întreaga activitate, atât a corului, cât și a Asociației, se bazează pe voluntariat, pasiunea pentru artă și cultură, în general, nu doar pentru muzică, dorinţa de performanţă, dragostea de a cânta în comuniune fiind câteva însuşiri distinctive ale membrilor acestora.

Corul Bărbătesc CANTUS DOMINI, este membru în Asociaţia Naţională Corală din România (A.N.C.R.)- prezidată de Voicu ENĂCHESCU, și are încheiate protocoale de colaborare cu mai multe instituţii culturale.

De-a lungul timpului, corul şi-a construit un palmares notabil:

  1. 2012, World Choir Games - Cincinnati-Ohio, Statele Unite ale Americii, două medalii de argint;
  2. 2013, European Choir Games- Graz, Austria, medalie de argint;
  3. 2014, Locul I - medalie de aur şi Cupă la categoria “Coruri bărbăteşti”, în cadrul evenimentului Istanbul International Chorus Competition & Festival, Istanbul –Turcia. Bucuria momentului a fost dublată de participarea Corului la Liturghia oficiată la Biserica „Sfânta Muceniţă Paraschevi“ a comunităţii româneşti din Istanbul în prezenţa Sanctităţii Sale Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic şi a unor înalţi demnitari ai celor două State.
  4. 2015, participarea la Festivalul- Concurs Internaţional Coral The Singing World, Sankt Petersburg-Rusia, unde a obtinut trei premii: 1. medalia de aur la secţiunea “Coruri pe voci egale”, 2. medalia de argint la secţiunea “Coruri de cameră”, 3. premiul afecţiunii din partea publicului.
  5. Anul 2017 a fost marcat prin prezenţa corului la două evenimente internaţionale importante:
    1. Festivalul-Concurs Internaţional Coral de la Preveza-Grecia,  unde Corul a obţinut două medalii de argint
    2. Festivalul International de muzica traditionala şi religioasa "Samaa"- Cairo, Egipt; în urma invitaţiei transmise Corului de Ministerul Relaţiilor Culturale al Republicii Arabe Egipt.
  6. 2018, participarea la Festivalul-Concurs Coral International The Singing World,  Sankt Petersburg-Rusia.
    1. sectiunea a 2-a - “Coruri pe voci egale femeieşti şi bărbăteşti” - Medalie de aur
    2. secţiunea a 5-a - “Coruri de cameră”  - Medalie de aur
    3. sectiunea a 7-a - "Muzică Sacră"- Medalie de aur
    4. Premiul Special pentru cel mai bun solist
    5. Premiul special al publicului, obţinut prin votul exprimat de public în runda “Grand Prix”.

Corul bărbătesc CANTUS DOMINI, în stagiunea 2014-2015, a primit două distincţii înalte, unice şi mai ales onorante pentru membrii acestuia.

Astfel, Preafericitul Părinte † DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a acordat corului Diploma Omagială şi Medalia comemorativă “Sfinţii Martiri Brâncoveni” (7 octombrie 2014) şi Diploma Omagială “Sfântul Iona Gură de Aur (14 decembrie 2015), “…în semn de preţuire şi recunoştinţă pentru merite deosebite în păstrarea dreptei credinţe şi promovarea culturii creştine!”.

Este important de subliniat faptul că toate proiectele culturale ale corului, îndeosebi cele din afara graniţelor ţării, s-au realizat prin susţinerea Preafericitului Părintelui nostru Patriarh, de fiecare dată având  înalta binecuvântare a Preafericirii Sale. Astfel, prin sprijinul unor instituţii importante de stat şi nu numai, precum şi al unor persoane fizice, iubitoare de cultură şi în mod deosebit iubitori ai corului nostru, am reuşit să  promovăm muzica corală românească, numele României și al Bisericii Ortodoxe Române, în mai multe ţări: Statele Unite ale Americii, Canada, Republica Arabă Egipt, Rusia, Turcia, Austria, Bulgaria şi Grecia.

Invitarea Corului pentru a concerta pe scene renumite din Bucureşti și din ţară: Biblioteca Academiei Române (2014), Biblioteca Nationala a României (2015, 2016, 2018), scena Studioului „Mihail Jora” al Radiodifuziunii Române (2013), Palatul National al Copiilor (2016) sau Ateneul Român (2017, 2018), a reprezentat semnul cel mai important al recunoaşterii corului în galeria renumitelor formații corale bucureștene şi naţionale.

Printre proiectele actuale ale Corului se află imprimarea a cel puţin două CD -uri, primul care să conţină Liturghia şi Cântări specifice perioadei Pascale şi un altul care să conţină Muzică folclorică şi patriotică - dedicat Marii Uniri.

În urma participărilor la evenimentele internaţionale de prestigiu, Corul CANTUS DOMINI şi-a câștigat un loc notabil printre coralele internaţionale, continuând sa primească invitaţii de a participa la evenimentele culturale internaţionale.

Prin toată activitatea sa, Corul CANTUS DOMINI, îşi propune să menţină la o ștachetă înaltă stindardul muzicii corale româneşti, încercând astfel să contribuie la recunoașterea și aprecierea universală a calităţii și valorii acesteia. Nădăjduim că, prin participarea Corului bărbătesc Cantus Domini la evenimentele internaţionale, putem aduce o contribuţie la afirmarea cu tărie a demnităţii, a spiritualităţii neamului românesc precum şi la afirmarea unităţii de grai, de cultură şi a identităţii naţiunii române între celelalte naţiuni ale lumii.

Considerăm că misiunea noastră, alături de a celorlalte corale româneşti care împlinesc aceeași misiune, constituie un act de ambasadoriat cultural şi nu numai, în numele ţării şi al Bisericii noastre străbune.