Urmăriți-ne pe Facebook

 Programul Stagiunii Corale „Paul Constantinescu”

Newsletter ANCR

Suntem afiliați la

VOX MUNDI, sfârșitul primei ediții.

A fost cum nu ne-am fi imaginat vreodată că ar putea fi. Timp de câteva zile, Timișoara a devenit capitala balcanică a corurilor de copii. Prestații corale la superlativ absolut, așa cum la Timișoara nu am mai văzut niciodată până acum. Cei care au fost în sală, știu foarte bine despre ce este vorba. Cei care nu, sperăm să descopere asta la următoarele ediții !

Celor care au sprijinit desfășurarea acestui festival, mulțumiri ! Și, slavă Domnului, nu sunt puțini – fie că este vorba despre echipa festivalului, despre iluștri invitați sau despre instituții - Arhiepiscopia Timișoarei, Filarmonica Banatul, Vicariatul Sârbesc, comunitatea bulgarilor, Primăria Timișoara, care avem nădejde că a înțeles, în urma acestei prime ediții, că muzica corală chiar poate deveni un brand al acestui oraș, și încă unul de calitate, care nu înseamnă doar un eveniment de anvergură și atât, ci contribuie în mod real la promovarea unei valori culturale incontestabile a Timișoarei: Corul de fete al CNA „Ion Vidu”, care astăzi trăiește numai datorită talentului fetelor și pasiunii și profesionalismului desăvârșit al unor oameni precum Maria Gyuris.

Au participat, la această primă ediție a Festivalului, Voicu Popescu - Dirijorul Corului de Copii Radio București, Emanuel Pecingină – Maestru corepetitor la Corul Național de Cameră Madrigal, Grigore Cudalbu – compozitor, reprezentant al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor, Pr. Stelian Ionașcu – Dirijorul Corului Patriarhiei, compozitorii Remus Georgescu, Gabriel Almași, Gabriel Mălăncioiu și 4 coruri de copii: Corul de copii Cantanti, al Asociației Culturale Kratima, cel mai bun cor de copii din Serbia - „Zvezdice”, de la Leskovac, Corul de fete al CNA „Ion Vidu” și Corul Național de Copii Radio din Bulgaria!

Concertele au fost însoțite de workshopuri de dirijat coral și o masă rotundă despre importanța educației muzicale prin cântul coral.

Cât despre corurile care au cântat la Timișoara în aceste zile, ele pot fi oricând un exemplu pentru toți cei care își imaginează că fac cultură fabricând vedete comerciale și comercializabile peste noapte și chiar pentru cei ce-și închipuie că pot conduce un oraș, un județ, o țară. Corul este o forță care nu se armonizează cu vedete și vedetisme ieftine, ci cu cei care sunt pregătiți să împărtășească atât munca din greu, cât și bucuria succesului comun. Aceasta din urmă, însă, nu se compară cu nimic.

Bravo, VOX MUNDI, bravo copii !