Urmăriți-ne pe Facebook

 Programul Stagiunii Corale „Paul Constantinescu”

Newsletter ANCR

Suntem afiliați la

Corala Universitarilor Clujeni

Dirijor: Prof. Doina Miclea

Adresa: Str. M. Kogalniceanu, nr.1, Cluj Napoca, Cluj;

Date de contact:
Conducator Corala-Prof. univ. Schreiber Wilfried- tel. 0741.146218; Dirijor Corala- Prof. Doina Miclea-tel.0745.325801; Dr. Ing. Dionisie MOSONI Telefon Mobil: 0744.563107 e-mail: dionisie.mosoni@electricafurnizare.ro

Prezentare

In cadrul Universitatii ‘’Babeş-Bolyai’’ din Cluj-Napoca s-a infiintat in anul 1950 primul cor studentesc din Romania. Acest cor a inregistrat numeroase succese insa dupa zece ani si-a intrerupt ctivitatea. Dupa o intrerupere de saptesprezece ani a activitatii corale Sindicatul Universitatii ‘’Babeş-Bolyai’’ a infiintat in anul 1975 Corala Universitarilor Clujeni.

Primii membrii ai” Coralei” au provenit din fostii membri ai corului studentesc din anii 1950-1960 . Prima repetiţie a avut loc în 25 ianuarie 1977, cu 21 de membrii fondatori.

Despre Corala Universitarilor Clujeni a avut cuvinte de laudă şi muzicologul Emiliu Dragea care, într-o notă publicată în ‘’Făclia’’ din 16 iulie 1977 sublinia: ‘’Anii de glorie ai Corului Universităţii, dirijat de prof.Traian Felea, se pare că au lăsat urme adînci în sensibilitatea studenţilor de odinioară. Pasiunea de atunci faţă de ansamblul coral, care a adus atîtea premii, a generat astăzi ideea reconstituirii unui cor din membrii de odinioară, studenţi şi alţi pasionaţi ai muzicii din Cluj-Napoca. Aşa s-a născut formaţia , simbol al dăruirii pentru arta sunetelor, pentru cîntul în grup, pentru frumuseţile muzicii corale clasice şi româneşti’’.

De la infiintare si pana in prezent Corala Universitarilor Clujeni a desfasurat o bogata activitate, reusind sa devina cunoscuta si iubita de publicul clujan. Corala a sustinut numeroase concerte in tara si strainatate, repurtand succese deosebite .

Scopul Coralei Universitarilor Clujeni este, ca prin cultivarea si popularizarea artei corale sa aduca o contributie importanta la educarea muzicala si sociala a unui numar cat mai mare de oameni din tara noastra.

Printre dirijorii sub conducerea carora “ Corala “ a repurtat succese deosebite se afla prof. Traian Felea , prof.Al. Bacali , prof. Aristotel Crucianu. Incepand cu anul 2001 si in prezent dirijorul Coralei Universitarilor Clujeni este prof. Doina Miclea. In aceasta ultima perioada activitatea “Coralei “ a fost deosebita iar succesul concertelor a fost asigurat atat prin calitatea interpretativa cat si prin varietatea repertoriului.

Managerul Coralei Universitarilor Clujeni a fost pana in anul 2012 d-l Prof. univ. Alexandru Stanescu. Din anul 2012 si in prezent “ Corala” este condusa de catre d-l Prof. univ. Schreiber Wilfried.

“Corala” are in repertoriu peste 80 de piese corale apartinand atat muzicii religioase , cat si capadoperelor muzicii baroce, clasice, romantic si contemporane, dar si prelucrari folclorice. Locul ei in viata muzicala a municipiului Cluj-Napoca _este asigurata de concertele anuale “ Eminesciana “, “ Miracolul Invierii” , “ Seara Colinzilor” etc.

In prezent Corala cuprinde peste 60 de membri activi, fiind unica formaţie de acest fel din ţară. Parafrazînd celebra maximă: ‘’Fiecare om este o istorie sfîntă’’, spunem şi noi că fiecare corist este un segment în istoria Coralei, astfel că despre fiecare ar merita să se scrie cel puţin cîteva rînduri. Dintre ‘’veteranii’’ Coralei se impun, prin valoarea şi disciplina participării, universitari, cadre din învăţămînt şi alţi iubitori de muzică .

 

Alte coruri din zona Cluj