Urmăriți-ne pe Facebook

 Programul Stagiunii Corale „Paul Constantinescu”

Newsletter ANCR

Suntem afiliați la

Corul "I.D. Chirescu"
(Cor mixt)

Dirijor: Lucian Dimitriu

Adresa: Str. Ovidiu, Nr.11, C.P. 8625;

Date de contact:
(004) 0241 487 142; (004) 0241 487 148
www.primaria-cernavoda.ro/Machete/Macheta2.aspx?machetaID=2&paginaID=332&detaliuID=1024&lang=ro

Prezentare

Corul mixt I.D Chirescu - înfiintat in urmă cu 123 de ani, este cea mai veche secţiune a instituției culturale, dar şi “mândria” oraşului, purtând o istorie şi tradiţie muzicală de-a lungul timpului. Corul “I.D. Chirescu” cel mai vechi din Dobrogea, dar şi unul dintre cele mai vechi din ţară, prima aparitie având loc cu ocazia inaugurării podului de peste Dunăre - „Carol I”, construit de Anghel Saligny. Ansamblul coral a fost initiat de catre Alexandru Rădulescu, discipol al lui Gavriil Musicescu, astfel că în anul 1907, este considerat anul fondării corului din Cernavoda. În anul 1914, corul si-a încetat activitatea, urmând ca după război să se revina la normalitate. Nucleul corului s-a consolidat din necesitatea de a asigura buna desfăşurare a serviciului religios, din cadrul bisericii Sf. Constantin şi Elena, unde Dimitrie Chirescu era paroh şi învăţător. Marele muzician Ioan D. Chirescu, a debutat ca seminarist şi apoi ca student, activând la acest cor, urmând ca în anul 1930, să preia bagheta pentru aproximativ un an. În momentul izbucnirii celui de-al II-lea Război Mondial, activitatea va fi întreruptă din nou, urmând a fi reluată, în mod sporadic. 

În anul 1970, corul cernavodean cunoaşte o adevarată renaştere, prin venirea la pupitru, a preotului - profesor Eliade Buciuc, care a condus acest cor până în anul 1989. De-a lungul existenţei sale de peste un veac, corul a fost condus de renumiţi dirijori: Alexandru Rădulescu, I.D. Chirescu, V. Popescu, Gh. Miscam, M. Eftimescu, V. Cornescu, V. Teologu, N. Dragostin, Preot Eliade Buciuc, Theodor Rădulescu, Lucian Dimitriu, preot Anghel Dincu. De-a lungul vremii, ansamblul coral a participat la numeroase festivaluri şi concursuri specific, atât în ţară, cât şi în străinătate, astfel: Caransebes, Focsani, Întorsura Buzăului, Călarasi, Topoloveni, Brăila, Cluj-Napoca, Sfantu Gheorghe, Corfu, Karditsa si Kalamos – Grecia; Silistra, Dobrich, Obrochiste si Balcic – Bulgaria; Krsko – Slovenia; Roma – Italia; Chișinău – R. Moldova ,   obţinând numeroase premii şi distincţii.

În prezent, ansamblul coral este coordonat de dirijorul Manuel Vasile Bălănică şi este compus din 30 de membri (tineri şi adulţi), unii dintre ei având o activitate muzicală de peste 40 de ani în cor.
La scurt timp după trecerea marelui musician compositor Ioan d. Chirescu, ansamblul coral şi Casa de Cultură Cernavodă, a iniţiat Festivalul Internaţional de Muzică Corală “Ioan D. Chirescu” dedicat marelui artist. Ajuns la ediţia a XXXVII-a, evenimentul musical reuneşte an de an, pe scena Casei de Cultură, ansambluri corale din toată ţara şi din strănătate.

 

Alte coruri din zona Constanţa