Urmăriți-ne pe Facebook

 Programul Stagiunii Corale „Paul Constantinescu”

Newsletter ANCR

Suntem afiliați la

Corul Solemnis

Luni, 24 februarie 2020, ora 19:00 la UNMB

Corul Solemnis este continuatorul unei traditii muzicale in cadrul Parohiei Delea Noua Calist din Bucuresti. Inca din anii 1892 – 1894 in cadrul acestei biserici s-a  organizat un cor de copii de la Scoala primara Calist, cor care canta la liturghiile duminicale si la toate sarbatorile importante din an.

Aceasta traditie a cantarilor corale s-a mentinut in biserica Delea Noua de-a lungul timpului,  chiar si in perioada dificila din anii postbelici sau, ulterior, din era comunista.

De-a lungul anilor au activat in cadrul acestui corului acestei biserici  personalitati ale vietii muzicale romanesti cum ar fi:
Prof. Dr. Victor Giuleanu – profesor de muzica, sef catedra vioara si ulterior rector al Conservatorului “Ciprian Porumbescu” din Bucuresti, prezent in enciclopedia “WHO’s WHO in the WORLD” pentru realizarile sale si lucrarile in domeniul teoriei muzicale in general si a muzicii bizantine in special – dirijor al coralei
Gheorghe Bazavan – compozitor de muzica corala – dirijor al coralei
Cornel Stavru – solist al Operei Romane Bucuresti
Marcel Angelescu – solist al Operei Romane Bucuresti
Dorel Anastasiu - solist al Operei Romane Cluj
Constantin Romascanu – compozitor
Alexandru Grozuta – solist de romante si muzica populara
Vasile Veselovschi – compozitor  muzica usoara
Ion Constantinescu – regizor al Operei Romane Bucuresti
Gheorghe Ghiulamila – membru al ansamblului coral al armatei

In anul 2003 s-a infiintat corul SOLEMNIS, care a preluat stafeta predecesorilor sai in biserica Delea Noua. Pana in anul 2012 SOLEMNIS  a fost condus de Dl. Bogdan Marius Turculet, absolvent al Seminarului Sfintii Imparati Constantin si Elena, al Facultatii de Teologie Ortodoxa Bucuresti si al Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti- sectia Pedagogie Muzicala, Compozitie si Muzicologie – Dirijat Cor Academic. 9 In prezent se afla in Marea Britanie)

Din anul 2012, la pupitrul corului s-au aflat  Dl. Alexandru Mija, absolvent al Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti sectia Dirijat de Orchestra  Sinfonica( in prezent manager al orchestrei de tineret a Uniunii Europene cu sediul in Ferrara Italia) si Dra.Florentina Brescanu, absolventa a Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti- pedagogie-sectia canto clasic( in prezent se afla in Germania). Incepand cu octombrie 2017, corul Solemnis a fost dirijat de Dl.Mircea Padurariu, absolvent al Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti sectia Dirijat de Orchestra  Sinfonica, iar din iunie 2018 pana in septembrie 2019 de Dl. Victor Stoica, absolvent al Facultatii de Teologie Ortodoxa a Universitatii Bucuresti  si al Facultatii de Compozitie, Muzicologie si Pedagogie Muzicala din cadrul Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti.

In prezent, dirijorii corului sunt Dna. Elena Loredana Anghel si Dl. Alexandru Motroi, absolventa, repectiv student al Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti, sectia Dirijat Cor Academic.

Corul Solemnis este format din 23 de membrii – in principal studenti si absolventi de conservator sau scoala populara de arte. De remarcat faptul ca unii din fostii membrii ai coralei sunt, in prezent, functie de specificul pregatirii academice, fie preoti slujitori sau diaconi, fie reprezinta Romania pe scenele lirice din strainatate, asa cum este cazul sopranelor Valentina Nafornita si Mirella Bunoaica. (Prima este castigatoarea marelui premiu si al premiului de popularitate in cadrul concursului BBC-Cardiff : SINGER of the WORLD 2011 si de la 01.09.2011 este prim-solista a Operei de Stat din Viena, iar cea de-a doua a fost angajata studioului de opera din Munchen, a Operei din Salzburg, si apoi solista a Operei din Stuttgart. In luna iulie 2011 Mirella Bunoaica a cantat alaturi de Jose Carreras  pe scena festivalului din Carcassonne-Franta, primind o apreciere deosebita din partea criticii franceze de specialitate.
Tenorul Andrei Lazar, soprana Andreea Novac, altista Antoaneta Bucur sunt solisti ai Operei Nationale Bucuresti, mezzo-soprana Florentina Soare este solista a operei din Braila, altista Manuela Enache este dirijor al  Corului Filarmonicii din Craiova, tenorul Ionut Popescu este membru al Corului Filarmonicii “George Enescu” din Bucuresti.

Pe langa activitatea saptamanala in cadrul Parohiei Delea Noua, corul SOLEMNIS a participat de-a lungul anilor la liturghii si a sustinut concerte de muzica religioasa si laica atat in tara ( Biserica Sf. Ilie din Sinaia, Biserica Adormirea Maicii Domnului din Poiana Campina, Biserica din Bobolia, Campina, Teatrul National Bucuresti, Centrul National de Arta “Tinerimea Romana” Bucuresti, Teatrul Nottara Bucuresti, Spitalul de Copii Marie Curie, Spitalul Victor Babes, Palatul Parlamentului, camine de batrani si centre de copii din Bucuresti etc), cat si in strainatate (Austria – Viena, Traiskirchen, Moedling, Payerbach, Wiener Neustadt, Slovenia - Ljubljana  si Germania – Munchen, Augsburg, Nurenberg, Ingolstadt, Ellwangen, Noerdlingen, Straubing, Heidelberg, Ulm, Landshut, Donauwoerth, Grecia – Atena etc) bucurandu-se de o inalta apreciere. Turneele in Austria si Germania,din perioada premergatoare sarbatorii de Craciun au devenit din anul 2007 o traditie, corul fiind solicitat si asteptat cu mare bucurie atat de comunitatile romanesti cat si de spectatorii germani sau austrieci. Din anul 2010, corul SOLEMNIS participa la evenimentele organizate de Ambasadele Romaniei in Austria si Germania, precum si de asociatii ale diasporei ( Unirea-Wiener Neustadt, CROM Rhein/Main –Frankfurt, Rumaneischer Freundeskreis Ingolstadt, Al. I Cuza –Heidelberg) cu ocazia aniversarii zilei nationale a Romaniei.

In luna noiembrie a anului 2018, corul SOLEMNIS  a fost invitat sa participe la festivalul Truvadurii din Kifisias organizat in Grecia la Atena.

De asemenea, posturile de radio si televiziune (Romania International, PRO TV  International,  Trinitas, Realitatea si B1TV au transmis de-alungul anilor concerte de colinde sustinute de corul SOLEMNIS.

In anul 2016, Solmenis a participat la aniversarea centenarului de la nasterea compozitorului Gheorghe Bazavan, organizata la Alexandria, iar in anul 2017 a fost prezent la Festivalul Buna-Vestire din Bucuresti, Festivalul International de Muzica Corala “D.G.Kiriac” Pitesti si Festivalul International Coral “Pastorala” Focsani.

Din 2017, SOLEMNIS  participa anual la stagiunea corala Paul Constantinescu si festivalul Buna Vestire in Bucuresti, iar in iunie 2018 a participat la festivitatile ocazionate de Ziua Iei Romanesti la Casa Artelor “Dinu Lipatti”.

Din anul 2016, corul Solemnis este membru al Asociatiei Nationale Corale din Romania.

Repertoriul abordat este foarte bogat, cuprinzand piese religioase si laice (madrigaluri, muzica clasica, prelucrari folclorice, etc.) din literatura romaneasca si internationala.

Repertoriul  romanesc - consta din compozitii ale unor renumiti compozitori de muzica corala bisericeasca - liturghii complete sau piese de sine statatoare: Dragos Alexandrescu, Ioan Bunescu, Gheorghe BazavanPr. Mihail Berezovschi, Ioan D. Chirescu, Ioana Ghika Comanesti, I. Danielescu, Al. Flechtenmacher, Gh. Cucu, Eduard Wachmann, Gh. Dima , N. Lungu , Timotei Popovici , Gavriil Musicescu, G.D.Kiriac, si altii. Nu lipsesc insa nici piese compuse de dirijori sau membrii ai corului cum ar fi Bogdan Turculet, Victor Stoica sau Radu Mihalache.

Bineinteles ca din repertoriu fac parte si piese laice inclusiv prelucrari folclorice compuse de Ciprian Porumbescu, George Enescu, Gh. Danga, Fr. Hubic, A.Bena, Paul Constantinescu, Sabin Pautza si multi altii.

Piesele din repertoriul international sunt compuse de J.S. Bach, Ludwig van Beethoven, J. Haydn, W.A. Mozart, Gounaud, Franz Schubert, D. Bortneansky, Silcher, A. Adam.

In ultimii doi ani, corul a abordat si alt gen de piese cum ar fi  negro spirituals, folclor african, piese rock, jazz s.a.