Urmăriți-ne pe Facebook

 Programul Stagiunii Corale „Paul Constantinescu”

Newsletter ANCR

Suntem afiliați la

Corul bărbătesc Cantus Domini şi Corala ortodoxă-bărbătească “ARMONIA”

Luni, 27 noiembrie 2017, ora 19:00 - Biserica ”Sf. Elefterie”

 

Asociaţia culturală a Corului bărbătesc CANTUS DOMINI

Adresa: Str.DavidEmmanuel nr.13, Et.1, Ap.cam.1, Bucuresti, sector 1
Contact: tel. (+4)0723889850; Email: marius.oblu@yahoo.com

Corul bărbătesc CANTUS DOMINI, membru în Asociaţia Naţională Corală din România, a apărut din inițiativa unor iubitori de muzică -  tineri de formație teologică și/sau muzicală. Astfel, membrii acestui cor sunt doctoranzi, masteranzi şi studenţi teologi, majoritatea absolvenţi ai Sminarului Teologic Ortodox din București dar şi actuali elevi seminarişti. Caracterul muzicii interpretate este, în mare parte, sacru dar repertoriul corului este unul variat, cuprinzând atât muzica de tradiție folclorică românească precum şi muzică din repertoriul coral internaţional (muzică sacră şi profană). Toată activitatea corului se bazează pe voluntariat, pasiunea pentru artă, în general, nu doar pentru muzică, dorinţa de performanţă, dragostea de a cânta în comuniune fiind câteva însuşiri distinctive ale membrilor acestuia.
Din anul 2014, Corul se află sub coordonarea administrativă a Asociaţiei Culturale a Corului Bărbătesc „CANTUS DOMINI”, entitate cu formă juridică, înfiinţată la 01.01. 2014, la iniţiativa dlui Marius D. OBLU, teolog şi membru al corului, preşedintele Asociaţiei şi al Corului. Scopul Asociaţiei, condusă de o echipă formată din cinci membri, este promovarea şi păstrarea valorilor cultural artistice ale creaţiei muyicale româneşti şi universale. Obiectivul general al Asociaţiei îl constituie organizarea şi participarea la manifestări cultural artistice, simpozioane şi conferinţe, concerte şi turnee, înregistrări, concursuri corale naţionale şi internaţionale, activităţi cu scop educativ şi social caritabil.

Încă de la înfiinţare, Corul bărbătesc  CANTUSDOMINI este dirijat de Arhid.Prof.Dr.Răzvan-ConstantinȘTEFAN – sub conducerea căruia Corul şi-a construit un palmares notabil:

  • MarelePremiu la Festivalul „Prietenii Bulgariei” -Albena, (20-28Iunie 2011)
  • Două medalii de argint la cea de-a 7-a ediţie a World Choir Games(Olimpiada Mondială Corală)-Cincinnati-Ohio, Statele Unite ale Americii, (04-14Iulie 2012)
  • Medalie de argint la prima ediţie a European Choir Games (OlimpiadaEuropeană Corală)-Graz-Austria, 09-19Iulie 2013
  •  Locu lI-medalie de aur şi Cupă la categoria Coruri bărbăteşti în cadrul evenimentului „Istanbul International Chorus Competition&Festival, Turcia, 21-26 Iulie 2014. Participarea Corului la Liturghia de la Biserica „Sfânta Muceniţă Paraschevi” a comunităţii româneşti din Istanbul în prezenţa Sanctităţii Sale BartolomeuI, Patriarhul Ecumenic şi a înalţi demnitari ai celor două State.
  • Locu lI şi trofeu, cu un total de 95 de puncte la Festivalul-Concurs „Un talent înnăscut”, organizat în municipiul Râmnicu-Vâlcea, sub coordonarea competentă a reprezentantului pentru România şi Republica Moldova, al organizaţiei corale internaţionale  INTERKULTUR, Marian-CristianStroe. Juriul a fost alcătuit din 3 personalităţi ale artei dirijorale din ţară şi din străinătate (Voicu Popescu, Corneliu Groza şi Ambrož Çopi-Slovenia).
  • Medalia de aur la secţiunea coruri pe voci egale şi medalia de argint la secţiunea  coruri de cameră), în cadrul Concursului Internaţional Coral de Muzică „SingingWorld” din Sankt Petersburg-Russia, desfăşurat în perioada 31 iulie-05 august 2015
  • Premiul afecţiunii din partea publicului în runda pentruGrand Prix a aceluiaşi concurs, conferit prin votul secret al tuturor persoanelor din publicul prezent la Concertul de gală din cadrul rundei pentru Grand Prix.
  • Două medalii de argint la cea de-a 35-a ediţie a Concursului Internaţional Coral de la Preveza-Grecia (06-09 iulie 2017)

Corul bărbătesc CANTUS DOMINI a primit, în stagiunea 2014-2015, o distincţie înaltă, şi mai ales onorantă, prin acordarea Diplomei Omagiale şi a Medaliei comemorative “Sfinţii Martiri Brâncoveni” de către Preafericitul Părinte Patriarh DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în ziua de 7 octombrie 2014.

În 8 decembrie 2104, a susţinut un concert de colinde, alături de coralamixtă a Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, în cadrul stagiunii „Paul Constantinescu”, organizat de Asociaţia Naţională Corală din România. Programul variat de colinde a primit aprecierea publicului, colaborarea dintre cele două formaţii corale reprezentând un imbold pentru continuarea unor asemenea manifestări în vederea schimburilor de experienţă.

În data de 13 decembrie 2014, Corul CANTUS DOMINI  a participat alături de Corul „Symbol” al Patriarhiei Române şi de formaţia psaltică „Tronos” a Catedralei Patriarhale, în cadrul concertului caritabil susţinut la Biblioteca Naţională din Bucureşti şi organizat de A.S.T.O.

În 16 decembrie 2014, corul este invitat, alături de 2 prestigioase formaţiicorale (Corul de copii şi tineret „Symbol” al Patriarhiei Române şi Corala mixtă „NicolaeLungu” a Catedralei patriarhale) la concertul tradiţional „Răsăritul cel de sus”, organizat sub Înaltul patronaj al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul BisericiiOrtodoxe Române. Acest concert s-a desfăşurat în sala de spectacole a Operei Naţionale din Bucureşti, în faţa unui public numeros.
În mai 2016, corul Cantus Domini a susţinut, în cadrul stagiunii corale „Paul Constantinescu”, organizată de Asociaţia Naţională Corală din România, un concert de muzică religioasă pascală la biserica „SfântulElefterie” din Bucureşti şi un alt concert la biserica „Sfântul Vasile” din Ploieşti, la invitaţia Pc. Preot Protoiereu Mihăiţă STROE.
La 01 septembrie 2016, corul a fost invitat să participe la concertul de deschidere a Congresului Internaţional al Tineretului Ortodox, organizat la Bucureşti cu binecuvântarea PF Părinte Patriarh DANIEL.

În  10 decembrie 2016, corul bărbătesc Cantus Domini a susţinut un program de colinde la Societatea Română de Radiodifuziune, la invitaţia dirijorului Corului de Copii Radio, maestrul Voicu POPESCU,în cadrul unui Concert de Crăciun prilejuit de Ziua internaţională a Cântului Coral. Tot în luna decembrie, duminică în ziua 11, la iniţiativa şi cu organizarea Asociaţiei Culturale a Corului bărbătesc Cantus Domini,a susţinut concertul de Colinde „BUCURIA CRĂCIUNULUI”, în sala mare a Palatului Naţional al Copiilor, în faţa unei audienţe de peste 1.000 de persoane. La acest eveniment, corul Cantus Domini a invitat şi Orchestra Colegiului Naţional de  Arte „Dinu Lipatti”.

În perioada 13-23 decembrie 2016, corul Cantus Domini a fost invitat să susţină o serie de 10 concerte în cadrul Comunităţilor româneşti din Canada, în oraşul Toronto, statul Ontario şi în zona Toronto (Hamilton,Oshawa,Oakwile,Misisauga,Aurora).
Perioada pascală din acest an a fost marcată prin susţinerea a 2 concerte, în luna aprilie 2017, subegida Asociaţiei Culturale a Corului bărbătesc CantusDomini, în parteneriat cu Muzeul Naţional Cotroceni (12aprilie2017)şi cu Filarmonica GeorgeEnescu a Ateneului Român (22 aprilie).

Concertul Pascal de la Muzeul Naţional Cotroceni a avut loc în salonul Cerchez şi s-a desfăşurat sub patronajul Administraţiei Prezidenţiale.
Concertul de la Ateneul Român, desfăşurat în două părţi, a avut loc în cadrul stagiunii Filarmonicii George Enescu, repertoriul abordat cuprinzând lucrări din creaţia corală religioasă, lucrări din creaţia universală şi prelucrări folclorice.

Cel mai recent eveniment al corului a fost reprezentat de participarea, alături de alte 40 de formaţii din 22 de ţări, la ediţia a X-a a Festivalului International de muzică religioasă şi tradiţională „Samaa”, desfăşurat în Cairo-Egipt, în perioada 20-27 septembrie 2017.

 

Corala ortodoxă-bărbătească “ARMONIA”

Corala bărbătească “Armonia” a fost înființată în anul 2001 la inițiativa Arhid. Asist. Univ. Drd. Ion-Iulian Dumitru, în cadrul Seminarului Teologic Ortodox din Tulcea.

Anul 2001 reprezintă un moment important în evoluția Coralei “Armonia”, pe perioada acestuia bucurându-se de o vastă activitate muzicală. Prima diplomă de excelență, respectiv primul loc fruntaș, a fost obținut la Festivalul de colinde “Leru-I ler”, tradiția de a participa la acest eveniment fiind păstrată până în anul 2003. Apariția albumului muzical, intitulat sugestiv “Sfărâmând Porțile Iadului”, realizat în studiourile Electrecord-București, a adus coralei o apreciere deosebită din partea publicului auditoriu. “Concursul național de muzică corală”, desfășurat la Piatra-Neamț, încheie anul 2003 cu un success de răsunet, corala obținând locul II la etapa națională, unde au participat alte 40 de grupuri corale. Deasemenea, dirijorul coralei s-a făcut remarcat prin obținerea locului I la secțiunea artă-dirijorală.

Din anul 2004 Corala “Armonia” se află sub patronajul Arhiepiscopiei Tomisului, când, alături de Inaltpreasfințitul Dr. Teodosie este inițiată o nouă serie de concerte religioase, clasice și folclorice, susținute în diferite orașe  ale țării: Ploiești, Vatra Dornei, Fălticeni, Tulcea, Mangalia, București, Iași, etc. Începând cu anul 2004, corala a devenit o prezență constantă la Festivalul Internațional al Artei Corale Bisericești, organizat la Constanța și la Festivalul Internațional “I. D. Chirescu”, organizat la Cernavodă. Tot în acest an corala participă la Festivalul de Muzică Sacră susținut la Palatul Patriarhiei Române.

În martie 2005 grupul coral concertează la Patriarhia Ecumenică din Constantinopol în prezența S.S. Bartolomeu I. În toamna aceluiași an grupul coral participă la „Convegno internazionale; Il monachiesimo ortodosso în Finlandia e nei paesi baltici,, organizat în Grotta Ferrata-Roma. Ulterior este invitată să concerteze  în cadrul festivalului  „Kairo`s 2005. La luce che viene da oriente”  Bari, Conversano, Italia. În decembrie 2005, corala susține un concert extraordinar în catedrala catolică  «San Gines» din Madrid în prezența ambasadorului României în Spania. Catedrala s-a dovedit neîncăpătoare. Anul  2005 se încheie printr-o serie de concerte susținute de grupul coral în Israel: la Academia de Muzică și Dans din Ierusalim, susținut în faţa distinşilor profesori ai universității; la Casa de Cultură din Tel-Aviv; la Patriarhia Ortodoxă din Ierusalim, în prezenţa Preafericitului Patriarh Teofil al III-lea; la Ambasada Română din Israel. La finalul turneului, corala susține un concert la Institutul Cultural Român din Tel-Aviv, în cadrul vernisajului de icoane  “Lumina Icoanei”, la invitaţia d-nei prof. dr. Madeea Axinciuc, director I.C.R. Tel-Aviv.

Pentru a păstra tradiţia creştin-ortodoxă românească, Corala Armonia lansează în premieră naţională, un material discografic sub formă de dvd, intitulat Miracol pentru suflet, conţinând colinde tradiţionale românesti, filmările realizându-se în mânăstirile şi bisericile din Dobrogea şi Bucovina.

Anul 2006 s-a dovedit a fi un an prolific pentru această corală. În ianuarie 2006, grupul coral concertează la Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir”, cu ocazia acordării titlului de  ‘Doctor Honoris Causa’ doamnei baronese Emma Nicholson. Trei luni mai târziu, corala  susţine un turneu de muzică sacră specifică perioadei pascale în Elveţia, concertând în biserici protestante dintre care menţionăm:  biserica din Maur, catedrala protestantă Grossmunster-Zurich ce datează din vremea reformatorului protestant Ulrich Zwingle, grupul coral bucurându-se de prezenţa a peste 1000 de persoane. În aceeași lună,  grupul coral vizitează pentru a doua oară Ţara Sfântă, participând la slujbe religioase specifice perioadei pascale desfăşurate la Biserica românească din Ierusalim şi Ierihon, totodată corala susţinând concerte în Ierusalim, la sala Beit Ariela din Tel Aviv (25 aprilie). În data de 26 aprilie corala bărbătească Armonia, la invitația I.C.R. Tel Aviv, aduce salutul României cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a Statului Israel la Matnas Hadar, Haifa.

La invitaţia Pf. Patriarh  Teofil al III-lea, în turneul din Ţara Sfântă, grupul coral trăieşte o experienţă unică primind binecuvântarea  de participare la slujba pogorârii Sfintei Lumini de la Sfântul Mormânt alături de corul Patriarhiei Ierusalimului, fiind singurul cor românesc ce se bucură de o astfel de apreciere din partea  Patriarhiei Ierusalimului.

În perioada 2006-2011, corala Armonia are parte de numeroase invitaţii în afara graniţelor ţării după cum urmează: an de an de Sfintele Paşti şi Sărbătorile Naşterii Domnului, corala este invitată în Parohia Ortodoxă Sfântul Nicolae din Oraşul Castellion, Spania, unde în prezenţa miilor de români şi spanioli susţine concerte extraordinare. De asemenea, în aceeași perioadă a existat o fructuoasă colaborare cu Institutul Cultural Român, concertâd în cele mai mari orașe al Europei (Dublin, Londra, Strasbourg, Nurnberg, Lisabona, Barcelona, Paris, Roma). În 2009 corala concerteaza la mormântul Sfântului Nicolae din oraşul Bari - Italia. Este invitată deasemenea în 2011 în Insula Lesbos, Grecia. În acelaşi an corala este invitată la Patriarhia Ecumenică din Istanbul pentru a săvârşi Sfânta Liturghie iar după aceasta corala se bucură de binecuvântarea Patriarhului Ecumenic Bartolomeu I, în urma unui concert extraordinar.

În vara anului 2012, corala Armonia participă la festivalul internațional „Folclor fără granițe” organizat în Dobrich, Bulgaria. Pe baza obținerii acestui premiu, în acelasi an, corala participă la World Choir Games (Cincinnati, USA), cel mai prestigios concurs coral la nivel mondial, unde este dublu medaliată cu aur. Succesul acestei corale însă nu s-a oprit acolo. În iulie 2013 participă la Graz, în Austria, la European Choir Games, și este iarăși medaliată cu aur la secțiunea Folclor și cu argint la secțiunea Artă Sacră, iar la secțiunea „Cor bărbătesc de cameră” obținând Marele Premiu.

În iulie 2014 la Riga, Letonia, participă la World Choir Games unde este laureată cu medalie de aur la secțiunea „Artă Sacră” și cu medalie de aur și Marele Premiu la sectiunea „Cor Bărbătesc de Cameră”.

În prezent, Corala ‘Armonia’ este compusă din 30 de membri (clerici,  studenţi și masteranzi ai  Facultăţilor de Teologie și Arte ale Universității Ovidius). Repertoriul acesteia este foarte diversificat, fiind compus din piese religioase polifonice și monodice (psaltice), folclor românesc, colinde tradiţionale românești şi străine, cât şi piese din repertoriul clasic universal.

Corala și-a pus în valoare personalitatea muzicală imprimând mai multe compact discuri și dvd-uri:

  • Canonul Sfântului Andrei Criteanul;
  • Folclorul românesc în interpretare corală;
  • Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur ;
  • Opera Sf. Ap. Andrei de la Betsaida la Patras prin anticul Tomis ;
  • Oratoriul  În vremea aceea pentru cor bărbătesc, pian și soliști
  • Doamne buzele mele;
  • Folclorul românesc în interpretare corală II.