Urmăriți-ne pe Facebook

 Programul Stagiunii Corale „Paul Constantinescu”

Newsletter ANCR

Suntem afiliați la

Festivalul Internațional de interpretare corală „IOAN D. CHIRESCU” ediție jubiliară - 130 de ani de la înființarea corului de cameră „IOAN D. CHIRESCU”

Veste bună pentru iubitorii de muzică! Capitala muzicii corale româneşti se va muta, în luna mai, la Cernavodă!

Administrația Publică Locală organizează cea de-a XLIV- a ediție a ”Festivalului Internațional de Interpretare Corală Ioan D.Chirescu”.

Publicul va avea parte de două seri de spectacol inedit, oferit de 11 ansambluri corale din ţară, dar și din străinătate: Bulgaria, Italia, Turcia.

Evenimentul se va desfăşura pe parcusul a două zile:

  • Sâmbătă, 10 mai 2025, începând cu orele 17:00, SECȚIUNEA LAICĂ - în sala sala de spectacole ”Ioan D.Chirescu” ;
  • Duminică, 11 mai 2025, începând cu orele 17:00, SECȚIUNEA RELIGIOASĂ - la Biserica ortodoxă "Sf. Împăraţi Constantin şi Elena".

Sâmbătă, 10 mai, în Centrul Civic al orașului, începând cu orele 16:00, va avea loc parada corurilor participante care vor intona la unison imnul festivalului, “Dorulețul” de “I.D. Chirescu”.

Devenit o tradiţie a comunităţii, iubitorii genului muzical coral aşteaptă cu nerăbdare acest eveniment, care, și anul acesta, reuneşte atât ansambluri corale, cât şi personalităţi marcante ale muzicii corale româneşti, compozitori, dirijori, muzicologi şi profesori universitari, ce vor alcătui juriul onorific al Festivalului, avându-l ca președinte pe profesorul Grigore Cudalbu.

Festivalul este închinat marelui compozitor cernavodean Ioan D. Chirescu, cel care a fost, timp de şapte decenii, creatorul neegalat al muzicii corale româneşti, având ca scop :

  • crearea de noi relații culturale și umane și să le păstreze pe cele existente; totodată promovarea și cultivarea dragostei pentru frumos și artă corală, păstrând tradiția corală cernavodeană la cel mai înalt nivel.
  • încurajarea schimburilor culturale, creșterea mobilității creatorilor și a produselor culturale;
  • dezvoltarea publicului și creșterea accesului la actul de cultură, sprijinirea educației culturale;
  • dezvoltarea cooperării locale, regionale, naționale și internaționale
  • crearea cadrului în care publicul  poate participa la manifestări culturale și artistice susţinute de corurile din Cernavodă și nu numai.
  • încurajarea tuturor participanților la viața culturală de a găsi soluții inovative pentru a-și continua menirea și adaptarea mai ușoară a acestora la siuațiile dificile din perioada actuală.
  • creșterea vizibilității și notorietății orașului Cernavodă și a scenei culturale cernavodene.

„Un om care cântă este un om bun. Un om care cântă bine este un om fericit şi care îi face fericiţi pe ceilalţi. Corul, cântând, este o stare de graţie şi fericire a celor care cântă şi a celor care îi ascultă şi cu care intră într-o sublimă rezonanţă.”

Vă așteptăm !

FESTIVALUL  INTERNAȚIONAL DE INTERPRETARE CORALĂ
          IOAN D. CHIRESCU  ediția a XLIV a            

                                                                                            
                                                                          Prof. univ. dr. Mariana Popescu


În perioada 10 -11 mai 2025, orașul Cernavoda, într-o atmosferă de sărbătoare, l-a sărbătorit pe unul din cei mai de seamă reprezentanți ai culturii dobrogene: compozitorul Ioan D. Chirescu (1889 – 1980).

Anul acesta a avut loc o ediție jubiliară, organizată de Primăria și Consiliul Local Cernavodă,  cu ocazia împlinirii a 130 de ani  de la înființarea Corului I. D. Chirescu

Festivalul se numără  printre  cele mai longevive manifestări corale naționale, care din păcate sunt din ce în ce mai puține.

Din juriu au făcut  parte: conf. univ. dr. Bülent Halvasi, de la Universitatea Marmara din Itanbul (Turcia), Gian Luigi Zampieri - dirijor de orchestră, profesor la Conservatorul F. Morlacci din Perugia (Italia),  prof. univ. dr. Mariana Popescu, compozitor, muzicolog, Arabella  Ionescu – realizator

Radio România Cultural
, Roxana Daniela Gibescu dr. muzicolog, reprezentant al Casei de Discuri Electrecord, Liliana Pispiris- fondator, Secretar General al Fundației Madrigal-Marin Constantin, Consilier al Corului de Cameră Madrigal, prof. Alina Pârvulescu- Secretar General al Asociației Naționale Corale din România, Theodor Vladimir Rădulescu- maestru de studii la Centrul Cultural Teodor Burada – Constanța.

În Festival, au evoluat  12 coruri din țară și din străinătate, la cele două secțiuni: în prima zi - Secțiunea Laică la Sala I. D. Chirescu, iar în cea de-a doua zi - Secțiunea Religioasă,  la  Biserica Ortodoxă Sf. Împăraţi Constantin şi Elena

Festivalul a debutat cu intonarea de către corurile reunite în fața  Casei de Cultură,  a imnului Festivalului: Dorulețul de I.D. Chirescu.


Corurile reunite, dirijate de Manuel Vasile Bălănică

Secțiunea Laică a fost deschisă de Corul de copii Chirescu Junior, al Casei de Cultură Cernavodă, înființat în decembrie 2024, cuprinzând elevi între 6 și 14 ani, dirijat de Manuel Vasile Bălănică, care a impresionat prin energia și sinceritatea specifică glasurilor de copii: Do-Re-Mi (Cântecul gamei) de Richard Rogers, Povestea unui ciobănaș de D.D. Stancu, Cântecul cucului de Ioan D. Chirescu, acompaniați la pian e Cristina Tighineanu.

Corul de Cameră Ioan D. Chirescu, cel mai vechi cor din Dobrogea care își are legat începutul de inaugurarea Podului Carol I, a interpretat sub conducerea dirijorului Manuel Bălănică: Dorința de Ioan Pelearcă, Mândruliță de la Ramna de Ioan D. Chirescu, Foaie verde de mohor de  D.D.

Botez (partea solistică de tenor, fiind susținută cu multă sensibilitate de către dirijor),  Se equivoco la paloma de Carlos Guastavino, Il est bel et bon de Pierre Passereau. Corul a demonstrat un real progres,  datorat  implicării  permanente a dirijorului pasionat și dornic de autoperfecționare.

Corul de Cameră Ioan D. Chirescu

Corul Camerata Danubii din Călărași, dirijat de Diana Vieru Burlescu, prezență constantă a Festivalului Chirescu, a adus în fața publicului piesele: Sara pe deal de Vasile Popovici, Nevasta mea-i moldoveancă de Vasile  Ionescu-Pașcani, Somnoroase păsărele de Tudor Flondor, You raise me up , demonstrând un un plus în calitatea intrepretării, în raport cu edițiile precedente.

Sub conducerea lector. univ. Mirela Voicu, a evoluat Corul Villanella al Facultății de Artă – Universitatea Ovidius Constanța, care, neapelând la piese din aria repertorială tradițională de  muzică corală,  a prezentat un repertoriu cuprinzând aranjamente ale unor piese din muzica pop, cu soliști, însoțite de acompaniament la pian, chitară, percuție: Santa Maria strela do dia de Alfonso X El Sabio, Tango to evora  de Loreena Mcchenit,   Challow- Ladi Gaga, Andrew Wyatt, A. Rossomando, Mark Ronson.

Grupul coral Acapella feeel din Cernavodă, cuprinzând elevi și studenți, înființat de dirijorul Manuel Bălănică, din dorința de a atrage voci tinere, viitori coriști pentru corala Chirescu,  a interpretat  Yesterday – John Lenon,  Paul Mccartney, arr. Henry O. Millby, Black Bird - John Lenon,  Paul Mccartney, arr. Darryl Runswick, Mama de I.D. Chirescu.

De la Roma - Italia , a venit Grupul coral Arpeggio, prezent pentru a opta oară la Festivalul Ioan D. Chirescu, cuprinzând șase tinere studente, conduse de Simona Moldoveanu, grupul susținând  peste 140 de recitaluri în țări europene și în România. Au interpretat cu sensibilitate:Trei valsuri de Vasile Timiș pe versuri de Mihai Eminescu, Sara pe deal de Vasile Popovici, Lăutăreasca de Vinicius Grefiens, la pian maestrul Gian Luigi Zampieri.

Corul  profesoarelor
din Dobrici, dirijate de Margarita Ruseva, cor cu un palmares cuprinzând 400 de concerte în Europa, 7 medalii și  Lira de Argint la concursuri republicane, a impresionat prin prestația unui repertoriu inspirat de muzica bulgărească: Eili, Eili de David Zahari, Danko Le-Traditional Bulgarian compozitor – St. Kanev, Ergen Deda - Traditional Bulgarian, aranjament Petar Liondev.

                            Corul  profesoarelor din Dobrici, dirijor Margarita Ruseva

Sub conducerea dirijorului Traian Broască a evoluat Corul de copii Callatis din Mangalia,  deținător a două medalii Grand Prix în Portugalia, turnee la Viena, Barcelona, Grecia, Bulgaria.

Corul  a prezentat  un repertoriu  cu dificultăți ce depășesc nivelul de interpretare al unui cor de copii: Ave Maria de Lodovico da Vittoria, Eminescu de Cristian Misievici, Hora staccato de Grigoraș Dinicu, Dithiramb de Efrem Potgaist, Nyon-nyon de Jake Runestead.

Corul mixt -  Preot Ion Ionescu dinTopoloveni cu o vechime de 117 ani, are o paletă repertorială diversă, fiind condus din anul 2023 de Silviu Deaconescu.  A interpretat cu acuratețe: Suita corală nr. 1 de L. Nireșteanu, Rodica  de Ioan D. Chirescu, În poieniță lângă plop de Gheorghe Danga, U iu, iu, brădui, brădui.

De la  Brașov,  a venit la Festival Corul Astra, un cor  cu vechi state în viața corală românească și internațională, condus de dirijorul, prof. univ. dr. Ioan Oarcea, Facultatea de Muzică (Universitatea Transilvania – Brașov) un împătimit al muzicii corale, fondator al Asociației  Române de Cânt Coral, afiliată la Asociația À Coeur Joie – International, Franța.

Corul Astra
a încântat publicul cu un repertoriu variat: Si vox est, canta!- Damian Mocnik, Frumoase zile de tinerețe – Nicolae Oancea,  Mândruliță de la Ramna – Ioan D. Chirescu, Aliluia de  Mihai Verbițki,  Hora staccato de Grigoraș Dinicu, The lion sleeps tonight de G.D. Wiess, arr. Kirby Shaw,  Hallelujah – Leonard Cohen,  la pian Claudiu  Sarb.

Secțiunea laică s-a încheiat cu evoluția Corului de Tineret de la Universitatea“Atatürk Marmara – Departamentul de Educație Muzicală, dirijat de conf. univ. dr. Bülent Halvasi.

Corul de Tineret de la Universitatea“Atatürk Marmara

A fost un  recital care a captivat atenția auditoriului,  prin interpretarea  a opt  lucrări care au pus în valoare pregătirea muzicală temeinică a tinerilor studenți: Notturno- Henry Czyz, Lacin- Ali Sevgy, le Yas - Turgay Erdenner, Cantique de Jean Racine – Gabriel Fauré, Entarisi ala Benziyor- arr. Muammer Sun, Sular durulur  - arr. Erdal Tuğcular, Seriko – Saip Egüz,  African Trilogy –arr. Stephan Barnicle.

În a doua zi a Festivalului, a avut loc Secțiunea religioasă  care s-a desfășurat la  Biserica Ortodoxă Sf. Împăraţi Constantin şi Elena, construită de preotul Dimitrie Chirescu (tatăl compozitorului).

Corul de cameră Ioan D. Chirescu din Cernavodă  a interpretat într-o manieră mai relaxată față de prima zi a Festivalului, piesele:  Rugăciune  de Nicolae Ursu, Doamne auzi glasul meu de Nicolae Lungu solistă Daria Stanciu, Fie Doamne, mila Ta spre noi de Gheorghe Danga, O, Doamne, către Tine de Nicolae Oancea, soliști - Livia Băiatu și Ramona Marinciu.

Corala Astra din Brașov dirijată de Ioan Oarcea, a evoluat  cu un repertoriu de muzică corală religioasă, abordat cu profesionalism:  Signore delle cime - Giuseppe de Mezi, Aliluia - Mihai Verbitki,  Bogoroditse devo raduisya – Serghei Rahmaninov, Cămara Ta – de Nicolae Lungu, Concert nr. 1 - Gavriil Musicescu .

Corul feminin al profesoarelor
din Dobrici a prezentat lucrări religioase din muzica rusească  și bulgărească: Tebe poem de  Dobri Hrisov,  Nine otpushtaeshi de Aleksandr Arhanghelski, Vo tsarstvii tvoem de P. Dinev, Slavu orzui sinu de Dmitri Bortneanski.

Cu entuziasm tineresc, specific vârstei, Grupul coral Acapella feel din Cernavodă, dirijat de Manuel Bălănică a prezentat Heaven isa wonderfull place de Wolfgang Kopenski, Battle Hymnof the Republic – Tradițional,  compozitor anonim, Go Down Moses – gospiel, arr. Leonard Bălănescu.

Grupul coral polifonic Arpeggio,  condus de Simona  Moldoveanu a interpretat, acompaniați de Maestrul Gian Luigi Zampieri, Sanctus din Missa de Angelis – canto gregorian, Ave verum
corpus – Wofgang Amadeus Mozart, fragmente din Florilegiu bizantin - aranjament Marin Constantin.

Într-un crescendo valoric, a evoluat  Corala bărbătească  Sf. Apostol Andrei din Fetești, dirijată de preot Adrian Clinciu.  Hristos a înviat de  Boris Cobasnian a stârnit fiori prin  armoniile redate cu o deosebită expresivitate.

Clopote de seară din repretoriul clasic rus a creat o stare de mare emoție,  prin interpretarea elaborată a solistului tenor – preot Adrian Clinciu.   Au urmat piese din repertoriul clasic religios: Luminânda Învierii Domnului –Nicolae Lungu și Lăudați pe Domnul de Gheorghe Danga.

Secțiunea religioasă s-a încheiat cu recitalul susținut de Corul de Tineret de la Universitatea“Atatürk Marmara – Departamentul de Educație Muzicală, dirijat de conf. univ. dr. Bülent Halvasi.

Vocile tinerilor studenți au încântat publicul cu un repertoriu generos: Al yemeni mor yemeni –arr. Csikay Hoca, Mahur ilahi - Hasan Ferid Alnar, Insan insan –Fazil Say, arr. Hakan Bocek, Ninni- Yucel Elmas, Ah, bir ates ver – Tunçai Savran, Göle Yas – Turgay Erdener,  Köprüden  Geçemedin – arr. Bülent Halvasi, Eylül Sonu – Ilhan Baran.

Cea de-a 44-a ediție a Festivalului Ioan D. Chirescu  s-a ridicat la un nivel calitativ care îl  poate situa printre cele mai bune ediții ale Festivalului.

Organizatorii merită felicitări pentru modul în care au știut să mențină neîntreruptă flacăra muzicii corale, în condițiile în care multe coruri și competiții muzicale au dispărut. Am remarcat la această ediție un suflu nou. Un merit important îl are tânărul dirijor Manuel Vasile Bălănică, cel care a însuflețit Festivalul prin modul în care a știut să facă selecția formațiilor invitate,  prin atragerea a unui mare de tineri  în Corala Chirescu, creând o adevărată pepinieră prin înființarea  Corului de copii Chirescu Junior  și  a Grupului coral  Acapella Feel.  

Nu în ultimul rând, trebuie remarcat interesul cernavodenilor pentru Festival, Sala Chirescu și Biserica Sf. Împăraţi Constantin şi Elena fiind arhipline.

Vivat Muzica !