Urmăriți-ne pe Facebook

 Programul Stagiunii Corale „Paul Constantinescu”

Newsletter ANCR

Suntem afiliați la

Concert de muzică religioasă, 31 martie 2025, orele 19:00 la Biserica "Sf. Elefterie-Nou", București

Asociația Națională Corală din România, Universitatea Națională de Muzică din București, Asociația Culturală a Corului Bărbătesc Cantus Domini și Asociația pentru Cultură și Tradiție Anton Pann organizează Concert de muzică religioasă, luni, 31 martie 2025, orele 19:00 la Biserica "Sf. Elefterie-Nou", București.

Participă

Corul Bărbătesc Cantus Domini.
Dirijor: Răzvan-Constantin Ștefan

și

Grupul Vocal de Muzică Bizantină Anton Pann
Dirijor: Constantin Răileanu.

Soliști: Andrei Predescu și Gheorghe Alexandru Lazăr.

În program, lucrări de: Anton Pann, Dragoș Alexandrescu, Ioan D. Chirescu, D. G. Kiriac, Paul Constantinescu, Nicolae Lungu, Pavel Chesnokov, Gheorghe Danga, Gelu Stratulat, Victor Stoica.

Intrarea liberă!

- GRUPUL VOCAL DE MUZICĂ BIZANTINĂ ANTON PANN -

Grupul vocal de muzică bizantină Anton Pann a luat ființă în 2003 la inițiativa lui Constantin Răileanu, fiind alcătuit din studenți ai Universității Naționale de Muzică din București și ai Facultății de Teologie Ortodoxă din București.

Scopul declarat al acestui grup este acela de reconectare a tinerei generații de psalți cu tradiția muzicală eclesiastică din secolul al XIX-lea și a fructificării tezaurului muzical manuscript din bibliotecile românești.

Activitatea grupului s-a desfășurat în spațiul eclesiastic și scenic, fără a lipsi și activitățile concertistice din cadrul evenimentelor culturale.

Biografia formației

  • Din 2004 a participat alături de Ansamblul de Muzică Veche Anton Pann în concertele de muzică veche.
  • În 2005 a participat ca invitat în festivalul „Muzica Balcanilor”
  • În 2008 participă ca invitați speciali în prima ediție a concursului ”Tineri, lăudați pe Domnul!”, organizat de Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române.
  • Între 2008-2009 au fost delegați de Patriarhia Ortodoxă Română la catedrala sf. Spiridon Nou din București.
  • Au participat alături de Ansamblul Anton Pann la concertele din afara țării în Italia și Spania între 2010 și 2013.
  • În 2012 a participat ca invitat special la concertul de colinde din Vălenii de Munte.
  • Între 2009 și 2015, corul a activat în cadrul mănăstirii Antim din București.
  • În 2016 a fost reorganizat în formula actuală ca parte din strategia de promovare a propriei activități.
  • În 2017 au participat la Festivalul Internațional George Enescu, alături de ansamblurile
    internaționale En Chordais (Grecia) și Constantinople (Iran/Canada) și de artiștii Ling Ling Yiu (China/Italia) și Baasandorj Amartuvshin (Mongolia/Germania).
  • 2019 Omagiu lui Cantemir - a participat alături de orchestra filarmonicii George Enescu din București sub bagheta dirijorului Cristian Badea la omagierea principelui Dimitrie Cantemir printr-un concert în care au fost interpretate lucrări ale compozitorului turc Cengiz Onural inspirate de opera principelui moldav.
  • 2020 Dead brother’s song – un spectacol de teatru și muzică pus în scenă de regizoarea de origine greacă Evi Sarmi după o poveste medievală ce a circulat în tot spațiul balcanic.
  • În prezent desfășoară o activitate de cercetare a muzicii vocale aflate în manuscrisele psaltice din bibliotecile românești și a celor din afară care au legătură culturală cu tradiția muzicală românească.

Obiective

  • Redescoperirea muzicii vechi românești laice și religioase din diversele manuscrise aflate în biblioteci sau colecții publice și private
  • Înregistrarea și transpunerea în diferite forme de mediatizare pentru publicul larg a
    rezultatelor sonore obținute
  • Fructificarea și valorificarea izvoarelor orientale ale culturii românești
  • Identificarea și reintroducerea în uz compozițiilor laice și religioase de epocă aflate în practica muzicală a vremii

Proiecte culturale

  • ANTON PANN – Restitutio Psaltice – concert de muzică religioasă psaltică de tradiție bizantină, construit pe compozițiile marelui muzician de la începutul secolului al XIX-lea.
  • DE NATIVITATE CARMINA – concert vocal de colinde românești în manieră bizantină și
    armonică
  • COLINDUL CERULUI – concert vocal-simfonic de colinde vechi românesti culese din
    manuscrisele bizantine aflate în biblioteci și colecții particulare din România și din străinătate.
  • LITURGHIA PSALTICĂ – concert integrat ceremonialului liturgic creștin ortodox
  • PRIVEGHEREA ÎN STIL BIZANTIN – selecție de compoziții psaltice ale unor varii autori din spațiul răsăritean creștin ortodox
  • MARCO POLO – călătoriile muzicale ale lui Marco Polo în colaborare cu ansamblul En Chordais din Grecia și Constantinople din Canada
  • OMAGIU LUI DIMITRIE CANTEMIR – spectacol omagial în onoarea principelui Cantemir în colaborare cu orchestra filarmonicii George Enescu din București și ansamblul Ince Saz din Istanbul
  • DEAD BROTHER’s SONG – teatru și muzică într-un spectacol în cinci limbi, ce reunește
    muzicienii din corul Anton Pann cu actori din Grecia în regia regizoarei grecoaice Evi Sarmi.

- Corul bărbătesc CANTUS DOMINI -

Corul bărbătesc CANTUS DOMINI, membru în Asociația Națională Corală din România, a fost fondat, în anul 2012 de către Răzvan-Constantin ŞTEFAN, împreună cu o echipă de tineri inimoși, absolvenți de teologie, de Conservator și din alte domenii profesionale ca medicina, politehnica, arhitectura sau aeronautica.

Din anul 2014, Corul CANTUS DOMINI se află sub coordonarea administrativă a Asociaţiei Culturale a Corului Bărbătesc „CANTUS DOMINI”, entitate cu formă juridică, cu sprijinul căreia s-au realizat toate proiecte importante ale corului.

Întreaga activitate, atât a corului, cât și a Asociației, se bazează pe voluntariat, pasiunea pentru artă și cultură, în general, nu doar pentru muzică, dorinţa de performanţă, dragostea de a cânta în comuniune fiind câteva însuşiri distinctive ale membrilor acestora.

Invitarea Corului Cantus Domini, pentru a concerta pe scene renumite ale Bucureștiului, în țară, sau în afara granițelor țării și colaborarea cu artiști renumiți -așa cum a fost participarea de Buna-Vestire- aprilie 2024, pe scena Operei Naționale din București, în cadrul Galei organizate de Fundația Life Call, și tot pe scena Operei Naționale din București, în cadrul evenimentului organizat sub patronajul  Ministerului Culturii de Ziua Culturii Naționale -15 ianuarie 2025, reprezintă recunoașterea valorii profesionale a formației corale.

Corul CANTUS DOMINI şi-a construit un palmares notabil, obținând premii și înalte distincții, atât în țară, cât și în străinătate: Bulgaria, Grecia, Austria, Egipt, Turcia, Canada, Statele Unite ale Americii sau Rusia reprezintă numai câteva destinații ale turneelor corului.

La evenimentele competiționale la care a participat, Corul s-a remarcat prin rezultate deosebite, obținând Marele Premiu, Premiul I, Premiul al II-Iea, Medalii de aur și de argint, Premii speciale pentru cel mai bun solist și pentru cel mai bun dirijor, dar și Diplome de Excelență și Diplome

Omagiale oferite de: Patriarhia Română, Ministerul Culturii din Republica Arabă Egipt, Consulatul României la Sankt Petersburg, Centrul Cultural Unesco-Grecia, Primăria Generală a Municipiului București și alte instituții.

De-a lungul anilor de existență, Corul Cantus Domini a reușit
editatarea mai multor Compact Discuri [Armonii de Crăciun (2013), Bucuria Crăciunului (2016) (2019) - 2 ediții, În întâmpinarea Crăciunului (2023)], a compact-discului CÂNTĂRILE SFINTEI LITURGHII A SFÂNTULUI IOAN GURĂ DE AURcu arhiereu [iunie-august 2020] și a albumului audio CÂNTĂRILE SFINTEI LITURGHII pentru cor bărbătesc de Dragoș Alexandrescu (iulie 2024)