Prezentarea Corului Seminarului Teologic Ortodox din București
Corul Seminarului Teologic Ortodox din București
Dirijor: Arhid. Prof. Nifon Constantin
În program: colinde în stil psaltic din colecția lui George Breazu, pr. Cristian Alexandru și Nicolae George Jerdea; lucrări corale de: N. Lungul, Tiberiu Brediceanu, Vasile Popovici, Valentin Teodorian, Paul Constantinescu, Ion Popescu-Runcu, Gh. Danga, Giuliano Caccini, Michael Cox, John Francis Wade, Maxim Vasiliu, Gelu Stratulat și Victor Stoica.
Corul Seminarului Teologic Ortodox din București, sub îndrumarea și coordonarea Arhid. Prof. Nifon Constantin, este format din elevii claselor IX-XII de la profilul teologic. Corul păstrează vie tradiția muzicii bizantine și corale de mai bine de două decenii, prin participarea la numeroase evenimente cultural-artistice, festivaluri și competiții, obținând premii importante, precum:
Repertoriul Corului Seminarului Teologic Ortodox din București este amplu și diversificat, cuprinzând cântări tradiționale bizantine, care pun în valoare ethosul ortodox, cântări din patrimoniul coral românesc, ce redau expresivitatea și sensibilitatea spiritualității românești, precum și piese internaționale. Astfel, corul interpretează lucrări în limba engleză, limba greacă și limba latină, incluzând atât compoziții religioase, cât și lucrări corale universale, care îmbogățesc experiența muzicală a auditoriului și aduc o notă de diversitate în concertele susținute.
Printre evenimentele de tradiție ale Seminarului Teologic Ortodox din București se numără Concertul de Colinde, Concertul Prepascal anual Iată, Mirele vine, evenimente cultural-artistice ce aduc alinare în spitale, azile și centre de îngrijire, Concursul de Muzică Psaltică Aghia Trias, organizat în cadrul Seminarului, mini-concerte susținute la instituții publice, precum Parlamentul și Guvernul României, Palatul Patriarhiei, Ateneul Român, Sala Radio, Sala Palatului, Inspectoratul Școlar al Municipiului București, Universitatea Națională de Muzică, Primăria Sectorului 4, Poliția Capitalei, biserici de prestigiu, școli și universități din București.
Activitatea corului include și realizarea a două CD-uri cu muzică corală românească, universală și de colinde, precum și patru CD-uri cu muzică bizantină.