Urmăriți-ne pe Facebook

 Programul Stagiunii Corale „Paul Constantinescu”

Newsletter ANCR

Suntem afiliați la

Corala „Sf. Antim Ivireanul” a sărbătorit două decenii de existență

În data de 18 mai 2024, am avut bucuria de a participa la concertul „Te slăvim pe Tine, Părinte!” susținut de Corala „Sf. Antim Ivireanul” a Arhiepiscopiei Râmnicului, dirijată de Marian Cristian Stroe, eveniment ce a marcat împlinirea a 20 de ani de existență a ansamblului. Concertul a avut loc la Sala „Gherasim Arhiepiscopul” din cadrul Centrului Cultural „Sfântul Ierarh Antim Ivireanul”.

Deși piatra de temelie a coralei a fost pusă cândva în 1871, actuala formulă a ansamblului și-a început activitatea în cea de-a doua săptămână a lunii ianuarie 2004, iar după numai câteva repetiții, participa deja la Sfânta Liturghie, pentru prima dată pe 25 ianuarie 2004. De-a lungul celor două decenii de activitate, numărul membrilor nu a depășit cifra 16, însă dinamica acestora a fost un factor care a menținut ansamblul activ, membrii fiind elevi ai Liceului de Arte „Victor Giuleanu” din Râmnicu Vâlcea, profesori de muzică, absolvenți de conservator și preoți.

Din palmaresul ansamblului fac parte: „Diploma de onoare pentru păstrarea și promovarea valorilor autentice ale muzicii corale românești” în anul 2005 și „Diploma de onoare” pentru programul prezentat la cea de-a treia ediție a „Festivalului de Muzică Religioasă” desfășurat la Palatul Patriarhal din București în 2006, ambele distincții fiind acordate de către președintele Asociației Naționale Corale din România, maestrul Voicu Enăchescu.

De asemenea, corala a obținut Premiul al II-lea în cadrul Concursului de muzică corală „Lăudați pe Domnul” în 2010,  „Diploma de aur” din partea Fundației Etalon TV, pentru promovarea valorilor culturii naționale în 2011, „Diploma de aur” la Concursul Internațional de muzică corală – „A ruginit frunza din vii” de la Chișinău în 2018 și Marele Premiu la Festivalul Concurs, „Cu noi este Dumnezeu”, ediția XXXI, în 2022.

Pe lângă Râmnicu Vâlcea, Corala „Sf Antim Ivireanul” a concertat la București la Palatul Patriarhiei, la Brăila, Ploiești, Sibiu, Orăștie, la Parlamentul European de la Strasbourg și la Chișinău.

În anul 2016 a înregistrat Liturghia compusă de Dragoș Alexandrescu, iar în 2022, muzica pentru coloana sonoră a filmului „Mihai Viteazul” în regia Mihaelei Mihai, rolurile principale aparținând Maiei Morgenstern și lui Denis Ștefan.

Concertul din 18 mai s-a desfășurat într-un cadru intim, dar plin de căldură și bucurie, mai ales că printre spectatori s-au aflat și foști membri ai coralei, și a fost precedat de un cuvânt înainte transmis de Înaltpreasfinția sa Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului. Din repertoriu au făcut parte lucrările Ziua Învierii de Ioan D. Chirescu, Concertul nr. 1 de Gavriil Musicescu și Tatăl nostru de Ciprian Porumbescu, printre altele. Corala a avut un sunet plin de vigoare, care nu ar fi trădat prezența a numai 12 membri pe scenă, iar atenția pe care dirijorul a acordat-o tuturor finețurilor din partitură s-a resimțit în întreaga sonoritate. De asemenea, coriștii au reacționat cu promptitudine la toate indicațiile acestuia, coordonându-se exemplar în ceea ce privește schimbările de agogică. În final, foștii membrii ai ansamblului s-au alăturat colegilor lor pe scenă, iar bucuria revederii s-a auzit în glasurile lor.

Dirijorul Marian Cristian Stroe, motorul neobosit al acestei corale, care depune eforturi fantastice pentru ca un astfel de ansamblu să poată funcționa atâta vreme și să poată suna atât de frumos, de omogen, așa cum am auzit în timpul concertului, a decorat fiecare membru cu câte o medalie aniversară, care să le amintească tuturor de acest eveniment deosebit.

Corala a primit „Diploma Aniversară” din partea Asociației Naționale Corale din România, cu ocazia celebrării a 20 de ani de activitate în slujba artei corale, pentru contribuția adusă la valorificarea și promovarea muzicii corale românești în țară și în străinătate.

Nu îmi rămâne decât să urez ansamblului ca și următorii 20 de ani să fie prosperi, încununați de succese muzicale răsunătoare!

Teodora Constantinescu