Urmăriți-ne pe Facebook

 Programul Stagiunii Corale „Paul Constantinescu”

Newsletter ANCR

Suntem afiliați la

„Hristos a înviat!” — laitmotivul concertului Corului de cameră „Emanuel”

Luni, 22 mai 2023, de la ora 19:00, am asistat la concertul susținut de Corul de cameră „Emanuel”, dirijat de Emanuel Pecingină, la Biserica „Sf. Elefterie”.

Evenimentul a avut loc în cadrul Stagiunii Corale Bucureștene „Paul Constantinescu”, ediția a XII-a, organizate de Asociația Națională Corală din România și Universitatea Națională de Muzică din București, cu sprijinul Parohiei „Sf. Elefterie”. Programul de muzică sacră a cuprins lucrări ale compozitorilor Alexandru Podoleanu, Gavriil Musicescu, Nicolae Lungu, Dumitru Georgescu-Kiriac, Ioana Ghika-Comănești și Ioan D. Chirescu, printre altele.

Piesa de deschidere a fost Hristos a înviat! de Alexandru Podoleanu, în care am regăsit o sonoritate omogenă și un bas prezent, penetrant, care a oferit un suport armonic consistent. Mi-a plăcut foarte mult conceptul evenimentului, modul în care corul a decis să celebreze sărbătoarea Paștelui la câteva săptămâni după Ziua Învierii. Am observat că tendința generală este de a ne bucura de Paști în perioada premergătoare sărbătorii, ulterior uitând complet de simbolistica acesteia. În acest sens, concertul Corului „Emanuel” al Bisericii „Parcul Domenii – Cașin” a avut ca laitmotiv tocmai bucuria Învierii Domnului, presărând în program lucrarea Hristos a înviat! în aranjamentul unor compozitori precum Nicolae Lungu, D. G. Kiriac sau Alexandru Podoleanu. Am ascultat și varianta Hristos anesti pe muzica lui Gavriil Musicescu.

Una dintre lucrările pe care ansamblul le-a interpretat cu o sensibilitate aparte a fost Cine este Dumnezeu? în aranjamentul lui Dan Mihai Goia, pe o melodie de Filotei Moroșanu. Scrisă în stil bizantin, piesa are melisme specifice și ison, adecvat redate de cor. Întrebarea din titlu invită la o introspecție adâncă, abil ilustrată în partitură prin tensiunea și suspansul armonic creat și care a fost bine evidențiată de membrii corului. De asemenea, Lăsați pruncii să vină la Mine de Ioana Ghika-Comănești a revelat o acumulare de tensiune transpusă cu ajutorul nuanțelor, iar construcția frazelor a fost realizată în formă de arc, dezvăluind un sunet omogen. În plan sonor, această lucrare a fost una dintre cele mai variate din punct de vedere al dinamicii și agogicii.

Alte piese care au demonstrat cât de închegat este ansamblul au fost Rugăciune și Ziua Învierii de I. D. Chirescu, dar și Iubite-voi, Doamne de Nicolae Lungu, care i-a avut ca soliști pe Cristiana și George Iorga. De altfel, piesele lui Nicolae Lungu au avut o pondere considerabilă în repertoriul ansamblului, acest lucru datorându-se și faptului că anul acesta se împlinesc 30 de ani de la moartea compozitorului.

Spre finalul concertului, ansamblul a prezentat rugăciunea domnească Tatăl nostru de Ciprian Porumbescu, un pios omagiu adus maestrului Voicu Enăchescu care ne-a părăsit toamna trecută și care pe data de 24 mai a acestui an ar fi împlinit 80 de ani. Maestrul Enăchescu a avut inițiativa înființării Stagiunii Corale Bucureștene „Paul Constantinescu”, prin intermediul acesteia arătându-și susținerea și prețuirea față de arta corală românească. Din partea Asociației Naționale Corale din România, i-am văzut în public pe compozitorul Grigore Cudalbu (vicepreședinte) și pe doamna Alina Pârvulescu (secretar general).

Înaintea fiecărei lucrări, dirijorul Emanuel Pecingină a făcut o scurtă prezentare menită să creeze spectatorilor starea necesară pentru audierea unor astfel de piese cu caracter religios. Mai mult decât atât, legătura specială dintre dirijor și membrii corului s-a concretizat în fiecare gest pe care ansamblul l-a rafinat muzical cu promptitudine.

Aplauzele de la final au fost consistente în ciuda faptului că publicul nu a fost atât de numeros. Fluxul de energie de pe tot parcursul concertului a fost continuu, pendulând între artiștii entuziaști care ne-au încălzit sufletele cu bucuria lor imensă de a cânta și spectatorii avizi de frumos.

 

Teodora Constantinescu