Urmăriți-ne pe Facebook

 Programul Stagiunii Corale „Paul Constantinescu”

Newsletter ANCR

Suntem afiliați la

CORUL DE CAMERĂ PRELUDIU – CONCERT ANIVERSAR VOICU ENĂCHESCU

În după-amiaza zilei de 24 mai 2021, sala de spectacole a Centrului Naţional de Artă “Tinerimea Română”, a găzduit concertul de suflet al Corului de cameră Preludiu, dedicat aniversării dirijorului fondator, maestrul Voicu Enăchescu.

Manifestarea a constituit un prilej emoţionant de întâlnire a tuturor generaţiilor de corişti, care şi-au adus aportul de-a lungul timpului pentru dobândirea prestigiului de care se bucură aceasta formaţie profesionistă de renume.

Concertul a fost precedat de un cuvânt de apreciere şi urări , rostit de managerul  instituţiei, prof.univ.dr.Marin Cazacu, cel care şi-a exprimat admiraţia pentru activitatea susţinută de sărbătoritul zilei, maestrul Voicu Enăchescu, în calitate de dirijor al prestigiosului cor Preludiu – creaţia sa şi Preşedinte al Asociatiei Nationale Corale din Romania (din martie 1998 şi în prezent). Totodată,şi-a exprimat  mulţumirile pentru tot ce a realizat în cadrul Centrului Naţional de Artă “Tinerimea Română”, în perioada în care a fost conducătorul instituţiei.

Repertoriul concertului a constat din creaţii ale compozitorilor români, cu bis-uri şi un emoţionant  “Mulţi ani trăiască”, interpretat şi de cei din public, alături de generaţia actuală de corişti.

De-a lungul activităţii sale, maestrul Voicu Enăchescu, s-a bucurat de cronici  superlative. E suficient să răsfoim broşura aniversară dedicată maestrului Voicu Enăchescu, din care citez doar câteva:
“Vorbind de dirijorul de cor Voicu Enăchescu, cred că se poate afirma faptul că distinsul muzician român se identifică cu muzica, neputând şti dacă Voicu Enăchescu este…muzica sau muzica este…Voicu Enăchescu! Arareori se produce o sinteză  sinonimă cu perfecţiunea între arta muzicală si cel care o slujeşte, aşa cum se întâmplă cu acela care a fondat şi conduce de peste 48 de ani corul Preludiu (ansamblu muzical nu mai puţin faimos decât mentorul său). Secretul acestui muzician, este unul singur: BUCURIA MUZICII! Întreaga sa existenţă, Voicu Enăchescu şi-a dedicat-o artei muzicale, făcând absolut totul (de la repetiţiile  de rutină până la marile concerte) cu un prea plin sufletesc care s-a răsfrânt permanent asupra fiecărei prestaţii muzicale pe care a produs-o. “ (prof.univ.dr.Dan Buciu)

“Aniversarea maestrului Voicu Enăchescu este un prilej de a reflecta la cum se poate dăinui în artă şi creaţie, pe piedestalul înalt al respectului public şi aprecierilor unanime. Voicu Enăchescu se confundă cu istoria corului Preludiu, care, toamna trecută, a trecut în al 48-lea an de existenţă. Mai mult de jumătate din viaţa acestui om este impregnată de corul căruia i-a dat nume, glas şi istorie. Din izbânzile artistice care aureolează cariera dirijorală a maestrului Enăchescu, răzbate o atitudine specială faţă de artă, de oameni, de lume, de prieteni.

Dirijorul fondator a devenit o siglă, transformându-şi numele în renume. El reprezintă un criteriu şi un reper nu numai la pupitrul dirijoral, ci şi dincolo de el.

Când , în lumea culturii, în general,  spui Voicu, se ştie despre cine este vorba. Voicu a făcut din muzică o bucurie, o încântare, o nevoie de a respira altfel într-o lume obosită şi intoxicată cu fumul mediocrităţilor. Maestrul Enăchescu întruchipează un etalon al intelectualului rafinat, pentru care arta  reprezintă un vehicul de exprimare a unor valori veritabile, profunde, perene, peste care s-a adăugat harul, acel talent indispensabil creaţiei, care în cazul său, a fost să fie pentru muzică. La mulţi ani, maestre! “  (Dr. Octavian Ştireanu)

“Eu ştiu Corul de Cameră Preludiu aproape de la începuturile lui. Nu sunt muzician de profesie, dar sunt meloman şi, cred eu, meseria mea de gazetar şi scriitor, m-a ajutat să-mi dezvolt instinctul de a recunoaşte valorile….Am fost la concertele Preludiului. Şi acum am pe retina figurile băieţilor şi fetelor din cor, atunci studenţi… Şi mai ales, aud şoapta aceea fermecată în care povesteau ei cântecele folclorului românesc şi pe cele ale repertoriului universal. Preludiu şoptea şi aceasta şoaptă divină te pătrundea până în adâncul sufletului. Sigur, ca orice formaţie studenţească, a schimbat generaţii. Numai Voicu Enăchescu a rămas, ca o garanţie a continuităţii şi profesionalismului accestei idei.”   (Nicolae Dan Fruntelată).

“Preludiu” a rotit imaginile caleidoscopice sonore, unind trecerea timpului cu motivele adevărurilor rostite şi cântate, până la trecerea firească dincolo de pragului secolului al XXI-lea. Veritabilă lecţie de muzicalitate, stil, disciplină, prezenţa coralei camerale şi-a îndeplinit datoria faţă de melomani, toţi laolaltă răsplătindu-i pe membrii “Preludiului” cu simbolicul succes oferit celor capabili să cucerească celebritatea.  Există în această privinţă o identitate de ideal care, neîndoios, le marchează istoria de până acum sub privirea şi temperamental artistic ale maestrului Voicu Enăchescu.” (Prof. Univ. DHC Grigore Constantinescu).

La moment aniversar se cuvine să amintim că maestrul Voicu Enăchescu a fost membru în consiliile de administraţie ale Societăţii Române de Radiodifuziune şi Televiziune.

În anul 2004 a fost decorat cu Ordinul “Meritul Cultural în Grad de Comandor” pentru promovarea culturii.

În anii 2002 şi 2012 la Festivalul Coral Internaţional din China a primit diploma de cel mai bun dirijor.

Alte momente “istorice” din activitatea formaţiei dirijată de  maestrul  Voicu Enăchescu: onoarea de a susţine un concert în sala “DAG HAMMARKSJOELD” din incinta sediului Organizaţiei Naţiunilor Unite de la New Zork (1977), şansa de a fi printre formaţiile “de elită” care au participat la Bienala de Muzică Contemporană de la Berlin, cu ocazia împlinirii a 750 de ani de la atestarea documentară a oraşului (1987) şi satisfacţia de a reprezenta România în manifestări de anvergură: Festivalul Mondial al Tineretului şi Studenţilor (Moscova. 1985),” EXPO ’92  Sevilla”(Spania) şi “EXPO 2000 Hanovra” (Germania). De mare încărcătura emoţională au fost şi concertele de muzică sacră susţinute la Catedrala Notre Dame din Paris, la Basilica Santa Maria di Trastevere de la Vatican sau la Catedrala Regală din Stockholm.

Marcel Corneloup, preşedintele mişcării corale “A Coeur Joie International” a afirmat în 1996, după audierea unui concert cu “Preludiu”: “De cite ori vă ascult, cred că perfecţiunea există. Ce frumuseţe!”. Voicu Enăchescu este cel care a realizat-o prin stăruinţă, voinţă şi muncă, în slujba talentului şi a muzicii.

Felicitări, maestre!
La mulţi ani cu toate urările şi gândurile bune!

Prof. Alina Pârvulescu - secretar general ANCR