Urmăriți-ne pe Facebook

 Programul Stagiunii Corale „Paul Constantinescu”

Newsletter ANCR

Suntem afiliați la

Copiii de la Radio împlinesc...65 de ani!

Primăvara muzicii, așa cum am denumit acest ansamblu, în monografia dedicată istoriei primei jumătăți de veac de existență, formația sortită a rămâne veșnic tânără prin schimbul de generații împlinește anul acesta 65 de ani. Cu această ocazie, într-o duminică de noiembrie, a avut loc în Studioul de concerte „Mihail Jora” o „petrecere aniversară”. Sub conducerea dirijorului Voicu Popescu, Corul de copii Radio își continuă profilul de activitate prin recitaluri, participări în programele concertelor stagiunii simfonice, colaborări la diferite tematici în manifestările culturale. Prezent la peste 50 de concursuri si festivaluri naționale și internaționale, Corul de Copii Radio a fost recompensat în anul 2004 cu titlul de AMBASADOR Cultural al Uniunii Europene, distincție primită cu 3 ani înaintea intrării României în rândul țărilor membre.

De asemenea, merită amintit că, și în intervalul parcurs de la sărbătorirea celor șase decenii, în 2005, prezențele internaționale s-au făcut remarcate. Menționăm astfe participarea la Orchestrada Universală de la Brive, la Gaillard – Franta l7 – 21 august 2005, participarea la Festivalul International de Muzică Polifonică „VOCI D’EUROPA” de la Porto Torres și Cagliari, Sardinia – Italia, alături de „Dresdner Kammerchor”, Corul Consrvatorului din Moscova, Coro Poliphonico Torritano, Complesso Musica Antiqua, 4 – 13 septembrie2006, un turneu cu concertul-spectacol „STRALUCIRILE APEI” de Serge Folie la Lyon (4 spectacole), Savigni si Fezan – Franta 4 – 14 mai 2007, participare cu proiectul „ROMANIAN ROOTS” („Amprente”) la SIMPOZIONUL MONDIAL DE MUZICA CORALĂ de la Copenhaga – Danemarca, Concerte la Opera House, Diamantul Negru (Biblioteca Regală) și Grădinile Tivoli în fața unui public alacătuit din cca. 1500 specialiști și iubitori ai muzicii corale din toată lumea, 20 – 24 iulie, 2008, participare în cadrul Festivalului EUROPA MUZICALE cu două concerte dedicate zilei Europei la Neudrossenfeld Shloss – Germania 8 – 11 mai, 2009, participare la Festivalul „LET THE FUTURE SING” – Suedia, unde s-au prezentat 10 coruri de notorietate mondiala 27 mai – 5 iunie 2009.Pe 30 octombrie2009. Ansamblul a sustinut un concert în cadrul Festivalului de Muzica Veche Bucuresti, unde a participat la punerea in scena a lucrarii „Magnificat anima mea Dominum” de J.S.Bach alături de orchestra baroc belgiana „Il Gardelino” și clavecinistul Ketil are Hausgang 2010.

Concertul pe care îl comentăm a avut totuși un profil deosebit, organizatorii propunând publicului o sărbătoirire realizată în compania celor mai apreciate formații corale existente în prezent în București: Corul Sound al Casei de Cultură a Studenților București, dirijor Voicu Popescu, Corul Madrigal, dirijor fondator Marin Constantin, Corul Preludiu, dirijor Voicu Enăchescu și Corul Academic Radio, dirijor Dan Mihai Goia. Publicul a adăugat aplauzelor meritate de interpreți și bucuria de a asculta „formația de prichindei” , reuniți într-o grupă corală ce pregătește membrii selectații pentru viitoarele stagiuni, garanție că „primăvara muzicii” își continuă existența.

Impresia generală a acestei întâlniri corale rămâne cea emoționantă a dialogului dintre generații, majoritatea spectatorilor fiind alcătuită din părinți sau din foști coriști. Conform tradiției programul, comentat pentru televiziune și radio de Sorina Goia, ajuns la momentul final, a adus pe scenă mulți nostalgici ai copilăriei petrecute în ambianța Corului de copii, amintindu-și de maeștrii Vanica, Vicică, Văcărescu, pentru a cânta Valurile Dunării, acum sub conducerea lui Voicu Popescu, șlagărul succeselor ansamblului de-a lungul anilor.

(Grigore Constantinescu – 28 noiembrie 2010)