Urmăriți-ne pe Facebook

 Programul Stagiunii Corale „Paul Constantinescu”

Newsletter ANCR

Suntem afiliați la

Corul de Camera "Preludiu" si Corul Academic Radio - Concert in SIMN 2014

Joi, 29 mai 2014, de la ora 19:00, Sala "Mihail Jora" a Radiodifuziunii Romane va fi gazda unui nou concert inscris in agenda de evenimente a Saptamanii Internationale a Muzicii Noi, editia a 24 - a, ce se desfasoara atat in Bucuresti, cat si  in tara (Arad, Bacau, Cluj-Napoca, Iasi, Pitesti, Targoviste, Targu-Mures si Timisoara) in perioada 24-30 mai 2014. Inscris in ciclul “Mari ansambluri muzicale de renume național și internațional” - Corul de Camera PRELUDIU, dirijor Voicu Enachescu si Corul Academic Radio, dirijor Dan Mihai Goia, prezinta joi un dublu concert coral, ce are in repertoriu muzica contemporana romaneasca si universala.

In prima parte Corul de Camera "Preludiu" va aborda un program inedit de muzica noua, de unde nu vor lipsi compozitori romani, dar si patru dirijori invitati: Gabriel Marica, care va dirija piesa Liviei Teodorescu-Ciocănea – "Orationes Aliquot Sanctae Brigittae"; Razvan Rados, piesa lui John Woolrich – "Far from home"; Luminita Gutanu cu lucrarea semanata Petru Stoianov – „Basmul Trenului-Destin“ si intr-o postura dubla il veti intalni pe dirijorul-compozitor Grigore Cudalbu, care isi va dirija propia piesa - "Poveste dintr-un sat".  Concertul se va incheia cu doua fragmente din "Flăcări și roți" - Corneliu Cezar.

A doua parte a concertului ii revine Corului Academic Radio. De aceasta data dirijorul Dan Mihai Goia, alaturi de mai tinerii sai coristi, vor prezenta publicului un program alcatuit de asemenea din lucrari contemporane. Printre acestea veti asculta: Diana Vodă-Nuţeanu – "Toccata–Vals", Felicia Donceanu – "Ciocârlia" sau superba rugaciune semnata Irina Odăgescu-Ţuţuianu - "Tatăl nostru". Excluzand piesa de final, Kirke Mechem (SUA) – "Professor Nontroppo’s Music Dictionary", programul contine lucrari exclusiv romanesti.

Muzică nouă, muzică contemporană, avangardă muzicală şi se poate continua astfel în zona unei terminologii care nu prea reuşeşte să fie percepută strict, unitar de muzicieni şi amatorii de muzică ai deceniului doi al secolului XXI! Festivalul pe care îl propunem publicului şi specialiştilor în luna Mai 2014 este dedicat muzicii noi, acelei muzici care a fost scrisă cam de prin 1950 încoace: este o muzică revoluţionată mai ales de progresul ştiinţific şi tehnologic (muzică concretă, muzică electronică sau electroacustică, muzică asistată de computer, muzică cu baze matematice, etc.) dar şi de dezvoltarea unor idei germinate în prima jumătate a secolului XX: serialismul integral, muzica de efect global, aleatorism, minimalism, etc. Iată obiectul vast şi ofertant al acestei manifestări ajunsă la a 24-a ediţie.

    A incerca, într-o săptămână, să faci o retrospectivă a peste 6 decenii de muzică dinamică, în permanentă schimbare, ale cărei valori (chiar cele mai „vechi”) încă nu s-au decantat suficient, ar fi iluzoriu. Organizatorii evenimentului au dorit să se concentreze pe zona muzicii contemporane (aproximativ ultimii 20 de ani) fără însă a neglija valorile (măcar parţial confimate) ale deceniilor anterioare (6, 7, 8 şi 9). Festivalul îşi propune desfăşurarea evenimentelor muzicale pe cicluri de manifestări: „Formaţii camerale prestigioase”, „Mari interpreţi români de muzică nouă”, „Tinerii muzicieni şi muzica nouă”, „Invitaţi de marcă”, „Mari ansambluri de renume naţional şi internaţional”, „Concerte experimentale”. Se adaugă manifestărilor amintite un Simpozion cu tema „Curente şi tendinţe în muzica românească şi universală după 1990” şi un masterclass de interpretare a muzicii noi condus de Andreea Butnaru şi Florin Mitrea (cărora li se vor mai adăuga şi alţi interpreţi de mare valoare) care se va desfăşura la UNMB şi la Colegiul Naţional de Muzică „George Enescu” din Bucureşti, finalizat printr-un concert de muzică de cameră.

Scopul principal al SIMN 2014 va fi indiscutabil acela de atragere a unui public cât mai larg către această zonă muzicală considerată încă (din păcate) un fel de „rezervaţie” pentru specialişti. Prin interpretări de înaltă calitate, prin promovarea unor nume consacrate de creatori dar şi a unor compozitori care aspiră justificat către zona marilor reuşite, SIMN 2014 va încerca să cheme către valoroasa muzică nouă pe melomanii adevăraţi, cei care, trecând peste multele prejudecăţi încă existente, vor descoperi noi universuri sonore, uneori fascinante, inedite, în care vor regăsi, pe alte coordonate, bucuria de a descoperi „Muzica”, indiferent de barierele pe care aceasta le îmbracă (clasice sau moderne).

Organizatorii SIMN 2014 lansează, deopotrivă profesioniştilor şi amatorilor, invitaţia de a urmări concertele ce se vor desfăşura în Bucureşti şi în ţară, în perioada 24-30 mai 2014. Vă dorim audiţie plăcută.

Director Artistic,

Dan Buciu